Home POLITIKA Koliko još vanrednih izbora moramo da platimo i zašto?

Koliko još vanrednih izbora moramo da platimo i zašto?

SHARE

 

Kao argument zbog čega će možda u februaru ponovo da budu održani vanredni parlamentarni izbori, predsednik Srbije navodi da bismo u tom slučaju “imali četiri godine potpunog mira”. Taj period mira bi, po Vučiću, trajao do 2022. godine, odnosno do opštih izbora i omogućio bi “vreme da uradimo sve za pristupanje Srbije EU”.

U kakvom nemiru živimo i kakve prepreke trenutno imamo da brže ispunjavamo evropsku agendu, predsednik nije objasnio. Kao što se nije osvrnuo ni na činjenicu da parlamentarna većina vladajuće koalicije u poslednjih pet godina ni u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje, što nije bila prepreka da u tom period dva puta izlazimo na vanredne parlamentarne izbore.

Vladanje komotnom većinom, iz nekog razloga, Aleksandru Vučiću nije dovoljno. Sa stanovišta interesa države i logike parlamentarnih sistema, trebalo bi da bude, ali, očigledno da partijski interesi prevazilaze okvire odgovorne nacionalne politike. Po svemu sudeći, procena da će izborna pobeda u Beogradu biti izvesnija ako je podupre kampanja za parlamentarne izbore je prevagnula. Nije ovo, doduše, Vučićev izum. I njegovi prethodnici Slobodan Milošević i Boris Tadić, u cilju podrške vlastitim strankama, skraćivali su svoje mandate i raspisivali vanredne, u njihovom slučaju predsedniče izbore, što ih je obojicu, u konačnom ishodu, koštalo gubitka vlasti.

Da li će, kad i na koji način i Aleksandar Vučić da se spotakne u ovakvim preračunavanjima, ostaje da vidimo. Ono što izvesno znamo jeste da su, prema grubim procenama, vanredni parlamentarni izbori, u prethodna dva ciklusa, građane Srbije koštala oko dve milijarde dinara. Ukoliko ih ovaj put bude, a sva je prilika da hoće, u periodu od nepune četiri godine iz budžeta Republike Srbije će za vanredne parlamentarne izbore biti isplaćeno oko šest milijardi dinara ili 50 miliona evra. To je ogroman novac za siromašnu Srbiju, potrošen bez iole racionalnog argumenta koji bi išao u prilog neophodnosti odmeravanja snaga na političkoj sceni na svake, manje od dve godine.

loading...

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here