Home POLITIKA Brnabić: Budžet kasni jer se čekao MMF

Brnabić: Budžet kasni jer se čekao MMF

SHARE

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je zbog zatečenog lošeg stanja u privredi prethodna vlada bila primorana da subvencioniše investitore da dođu u Srbiju, ali da je sada stanje mnogo bolje.

“Lako je kritikovati, a teško otvarati nova radna mesta. Vlada Srbije bi volela da je otvarala radna mesta s platama zaposlenih od 2.500 evra i više”, rekla je Branbić, komentarišući navode istraživanja prenete na Radiju Dojče vele po kojima oko 100.000 zaposlenih u tekstilnoj industriji Srbije radi za male plate.

Ona je navela da Srbija tada nije bila ni ekonomski, ni infrastrukturno povezana da bi privlačila tu vrstu investitora koji mogu da obezbede veće plate radnicima.

“U tom trenutku morate da uradite najodgovorniji potez, a to je da dovedete investitora koji će otvoriti nova radna mesta”, kazala je ona navodeći da je tadašnja dilema bila da li ljudima obezbediti neki posao s nekom platom, ili ih ostaviti bez plate, u sivoj ekonomiji.

loading...

Brnabić je napomenula da zbog toga podržava odluku prethodne vlade, zahvaljujući kojoj je situacija sada mnogo bolja.

Navela je da pre tri ili četiri godine, zbog nasleđene loše ekonomske situacije, u Srbiji nije moglo da se razmišlja o onome na čemu se sada radi: kako da se iz ekonomije zasnovane na investicijama, pređe na ekonomiju zasnovanu na inovacijama.

Predsednica Vlade je istakla i da je stopa nezaposenosti u Srbiji oko 11 odsto i ocenila da je to istorijski dobar rezultat, dodavši da je, “zahvaljujući odgovornom radu prethodne i sadašnje vlade”, cilj da stopa nezaposlenost uskoro bude jednocifrena.

“Biće lakše kada stopa nezaposlenosti bude ispod 10 odsto”, kazala je ona, naglasivši da sada Srbiji ima stabilan rast, te je i to moguće očekivati.

Na pitanje zašto kasni predlog državnog budžeta za 2018, premijerka je rekla da se čekalo na potvrdu Međunarodog monetarnog fonda (MMF) o uspešnom zavšetku poslednje, osme revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana.

Istakla je da očekuje da će se ubuduće poštovati budžetski kalendar, po kojem je Vlada Srbije dužna da Skupštini do 1. novembra dostavi predlog državnog budžeta za narednu godinu.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here