Home POLITIKA Vlada Kosova izdvojila po 10.000 evra za porodice osuđenih iz kumanovske grupe

Vlada Kosova izdvojila po 10.000 evra za porodice osuđenih iz kumanovske grupe

SHARE

 

Vlada Kosova izdvojila je finansijska sredstva u iznosu od 219.000 evra za pokrivanje troškova za porodice osuđenika u slučaju “Kumanovo”. Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, rekao je da će svaka porodica dobiti po 10.000 evra.

Krivični sud u Skoplju osudio je 33 člana Kumanovske grupe na 746 godina zatvora, sedam na doživotne zatvorske kazne, 13 njih je osuđeno na 40 godina zatvora, a šest na 20 godina.

Jedan od optuženih osuđen je na 18 godina, dva na 14 godina i dva na 13 godina. U odsustvu dokaza, četiri osobe su oslobođene svih optužbi.

Nakon presude kumanovskoj grupi, na Kosovu su organizovani protesti tokom kojih su paljene makedonske zastave.

loading...

U napadima u Kumanovu 9. i 10. maja 2015. godine poginulo je osam pripadnika bezbednosnih snaga, a oko 40 je bilo povređeno.
Nekoliko policajaca je poginulo još u prvom času pucnjave, ujutro 9. maja pre dve i po godine, ali su te informacije objavljene tek u večernjim satima. Stanovništvo iz takozvanog Divog Naselja je bilo evakuisano u popodnevnim satima, a iznad grada se dizao dim, nadleteli su helikopteri i čuli su se povremeni rafali iz vatrenog oružja.

Posle dvodnevne bitke, policiji se predalo 29 članova grupe koji su optuženi za terorizam.

Sudski proces je počeo u februaru 2016, kada su optuženi članovi oružane grupe koji su u pritvoru, bili sprovedeni u sud uz visoke bezbednosne mere.

Izvor: Kossev, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here