Home DRUŠTVO Bivši šef VBA: Novinare i opozicionare u prisluškuju, Cvijiću nije slučajno ukraden...

Bivši šef VBA: Novinare i opozicionare u prisluškuju, Cvijiću nije slučajno ukraden laptop

SHARE

 

Bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije i nekadašnji poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Momir Stojanović izjavio je da “nije paranoja već stvarnost” da se novinari, lideri opozicionih stranaka i direktori medija u Srbiji prisluškuju.

“Svojstveno je autokratskom sistemu vladanja da se u državi mora znati sve što se dešava i da sve mora biti ‘pod kontrolom’. Mislim da nije slučajno ukraden laptop novinaru Blica Vuku Cvijiću i to nisu obični kriminalci, već je ciljano. Sigurno je da vlast zna na čemu je sve radio i sigurno je u svojim istraživanjima to otišlo isuviše daleko za one koji vladaju Srbijom. Dakle, nije to zastrašivanje. To je mnogo opasnije”, rekao je Stojanović u intervjuu za nedeljnik NIN, a prebnosi NUNS.

Stojanović je naveo da su domaće službe bezbednosti isključivo u funkciji privatne stranačke vojske i da opštem strahu doprinosi i činjenica da je stanje u pravosuđu haotično, da nema zaštitnika građana, da se nadležni odbori Skupštine ne sastaju i da se ne obavlja nadzor nad radom službi.

Opremu za prisluškivanje imaju i biznismeni i kriminalci

Govoreći o mogućnostima za prisluškivanje, Stojanović je naveo da pored službi bezbednosti opremu za to poseduju i pojedini biznismeni, strane službe u Srbiji, bogati kriminalci ali i neke stranke.

loading...

“To stvara haotičnu situaciju u etru u kome svako svakog može da prisluškuje, što u konačnom negativno utiče na bezbednost zemlje. Srbija mora obezbediti opremu za lociranje i oduzimanje takvih uređaja”, rekao je Stojanović.

Komentarišući svoj raniji stav da je Srbija privatna država, a SNS najmoćnije preduzeće, Stojanović je pozvao medijske kuće koje se bave istraživačkim novinarstvom da utvrde ko sve danas gradi na Kopaoniku i čijim parama.

“Evo, pogledajte ko pravi hotele, čijim parama, jesu li to srpske ili albanske pare i na šta danas liči Kopaonik. Vidite ko su ti ljudi, da li su bliski vlast ili su to neki obični gradjani… Takvi su i Zlatibor i RTB Bor, takva su nam javna preduzeća, Putevi Srbije, Koridori… Ko to gradi? Ne znamo niti ćemo ikada saznati. Istražite vi ko kontroliše Win-win, Puteve Srbije, Tehnomaniju”, rekao je Stojanović.

On je rekao da su, u vreme kada je on bio u SNS, izabrana lica poput direktora preduzeća, odbornika ili poslanika, odvajali po deset odsto mesečno od primanja za stranku i da je taj novac išao na račun stranke.

“U skladu sa zakonom propisano je na osnovu broja mandata koliko iz budžeta se uplaćuje stranci. Da li mislite da je novac iz budžeta dovoljan za ovakvu kampanju? Cela Srbija je oblepljena, bandere, škole, haustori… Da li mislite da je novac iz budžeta dovoljan za sve te mitinge, autobuse… Složićete se da nije. Postavlja se pitanje odakle novac. Od članarine koja je mizerna, to nije”, rekao je on.

Ko stoji iza navoda o atentatima

Govoreći o brojnim medijskim navodima o pokušajima državnih udara i atentata na predsednika Aleksandra Vučića, Stojanović je rekao da iza njih stoji sam Vučić.

“Tu dramu Vučića sa sobom nacija je počela učestalo da preživljava. Uverena da premijera, pa predsednika brani od onih koji ne misle dobro ovoj zemlji, ne znaju da je vođu potrebno braniti od njega samog. A to je već mnogo teže. Vešte medijske manipulacije, začinjene dramaturgijom i miksovane iz jednog centra, naručenim mišljenjima i stavovima ‘eksperata’ i ‘stručnjaka’ imaju za cilj da učvrste poziciju vođe i javnosti skrenu pažnju sa životnih tema”, rekao je on.

Izvor: NUNS, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here