Home DRUŠTVO Nova: Više za rasvetu nego za kulturu

Nova: Više za rasvetu nego za kulturu

SHARE

Nova stranka saopštila je večeras da je rebalansom budžeta grada predviđeno da za finansiranje kulturnih manifestacija u Beogradu bude izdvojeno 179.254.600 dinara, što je manje od cene koja će biti plaćena za novogodišnju rasvetu.

Najveći deo otići će na finansiranje dočeka Nove godine – 72.880.000, što je više od ukupnog izdvajanja za BITEF, BEMUS, FEST I BELEF.

Nova stranka podseća da će za iznajmljivanje novogodišnje rasvete za ovu godinu biti izdvojeno 200 miliona dinara, kao i da postoje dodatna ulaganja po ugovoru o održavanju i remontu u iznosu od oko 15 miliona dinara.

Na te troškove treba dodati i troškove struje koji na dnevnom nivou iznose oko 80.000 dinara, što je pomnoženo sa petomesečnim periodom tokom kojeg je planirano da osvetljenje bude uključeno, 12 miliona dinara.

“U zbiru sa prethodno pomenutih 215 miliona dinara, petomesečne bahanalije sa osvetljenjem koštaće nas skoro dva miliona evra! Ovo je nastavak besmislenog, bahatog i na kraju krajeva kriminalnog bacanja novca svih nas Beograđana, ali i ostalih građana Srbije, pošto se za ove egzibicije rebelansom izdvajaju i dodatna sredstva kroz intervecije iz republičkog budžeta”, upozoravaju u Novoj stranci.

loading...

U saopštenju se navodi da je uslove tendera za iznajmljivanje novogodišnje rasvete “mogao da ispuni samo jedan ponuđač, jer su u uslovima priložene fotografije ukrasa identičnih onima koje poseduje samo jedna firma, i to ona koja već nekoliko godina unazad snadbeva grad novogodišnjim osvetljenjem”.

U saopštenju piše da je besmisleno kićenje grada u septembru i oktobru i da iznajmljivanje novogodišnjeg osvetljenja građani Beograda plaćaju od oktobra do marta, kako je najavljeno i predviđeno planom gradske uprave.

“Budući da je aktuelna gradska vlast troškove novogodišnje rasvete maltene udesetostručila u odnosu na period od pre pet-šest godina, legitimno je upitati da li je toliko nesposobna pa ne zna ni osnove efektivnog trošenja budžeta, ili je pak posredi “izvlačenje” novca iz gradske kase i prebacivanje na račun “povlašćenih” firmi bliskih režimu”, navode u Novoj stranci.

Nova stranka smatra da takvoj praksi mora da se stane na put, a beogradski izbori prva su prilika za to.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here