Home POLITIKA Šutanovac: Dijalog o Kosovu je farsa

Šutanovac: Dijalog o Kosovu je farsa

SHARE

 

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac ocenio je da je unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, koji je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić “fingiranje javnosti” kojim neko želi da “opere savest” za ispunjavanje samo onih odredbi Briselskog sporazuma koje su u interesu Albanaca.

“Mi u ovoj farsi nećemo da učestvujemo, jer kako je to predloženo – da se sve skupi i napravi pita, a onda Vučić (Aleksandar) uzme parče koje mu treba, a da svi ostali snose odgovornost za ono što nije učinjeno”, ocenio je Šutanovac gostujući na Radio-televiziji Srbije.

On je naveo da bi dijalog o Kosovu trebalo da se vodi u parlamentu, odnosno da predsednik Aleksandar Vučić treba da podnese predlog rešenja o kojem bi se prvo raspravljalo na odboru za Kosovo, a potom i na sednici Skupštine Srbije.

I predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da ta stranka ne želi da učestvuje u dijalogu, jer je u pitanju “farsa i fingiran razgovor”.

loading...

On je ocenio i da je Kosovo političko pitanje i da bi u tom unutrašnjem dijalogu trebalo da učestvuju političari bez nevladinih organizacija.

Prema njegovim rečima, institucije i nevladine organizacije predstavljaju gradjane koji bi o pitanju Kosova mogle da se izjasne na referendumu.

“Sve dok smo na evropskom koloseku unutrašnji dijalog je farsa ne samo po formi, već i po suštini, zato što je Srbija opredeljena za evropski put, a svi znaju da je uslov za naše članstvo da se odreknemo Kosova i Metohije, to znaju svi znaju i ptice na granama”, naveo je Jovanović.

Član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Petar Petković ocenio je da je poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji “jedna od najznačajnijih inicijativa u novijoj istoriji Srbije” kao i da se po prvi put pitanje Kosova i Metohije “ne podmeće pod tepih”.

“Cilj je da okupimo ljude koje promišljaju o Kosovu i Metohiji, od crkve, uvaženih institucija kulture, do političkih aktera i civilnog sektora. Ideja je da svi koji su dužni da razmišljaju o tom pitanju iznesu stavove kako bi sveobuhvatno odredili naš odnos prema Kosovu i Metohiji”, rekao je Petković.

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Veljko Odalović izjavio je da došlo krajnje vreme da se započne dijalog sa unutrašnjom javnošću o Kosovu i Metohiji.

Odalović je rekao da ne postoji zadata platforma vladajuće koalicije o Kosovu i da pravno obavezujući sporazum koji bi regulisao odnose Beograda i Prištine nije tema dijaloga.

Dodao da je veoma važno da se u dijalog uključi SANU, SPC, mediji, kao i predstavnici opozicionih stranaka.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here