Home POLITIKA Kandidat Srpske liste nudio novac u zamenu za glasove, poništeni izbori u...

Kandidat Srpske liste nudio novac u zamenu za glasove, poništeni izbori u Partešu

SHARE

 

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) poništio je rezultate izbora za gradonačelnika u opštini Parteš i naložio Centralnoj izbornoj komisiji da ponovi ovo glasanje zbog toga što je kandidat za gradonačelnika Srpske liste biračima nudio novac da bi glasali za njega.

Panel je utvrdio da je lično kandidat za gradonačelnika u Partešu ispred Srpske liste, Dragan Petković, telefonom komunicirao sa “predstavnikom” lokalne menjačnice, kako bi raspodelio “sredstva građanima u zamenu za glasove”, u iznosu od 30 do 50 evra.

IPŽP je odluku doneo zbog “narušavanja integriteta izbora kao rezultat finansijske nagrade sa ciljem dobijanja podrške birača”.

Panel je postupao po žalbi kandidata za gradonačelnika u Partešu ispred GI Narodna sloga, Nenada Cvetkovića, koji je tražio da se poništi izborni proces zbog “manipulacije i kupovine glasova od strane političkog subjekta Srpske liste”.

loading...

Kao dokaze podneo je listu konačnih rezultata Centra za prebrojavanje i rezultate, CD sa audio snimkom, kao i štampane fotografije SMS poruka.

“Panel je utvrdio sa CD audio snimka da lično kandidat za gradonačelnika opštine Parteš, Dragan Petković, iz političkog subjekta Srpska lista – razgovara sa jednom osobom putem telefona o mogućnostima finansijske nadoknade biračima, od 30 do 50 evra po biraču, uz mogućnost da se ta ista finansijska sredstva vrate nudiocu tokom četvorogodišnjeg mandata, sa pravnim interesom,” stoji u odluci IPŽP-a.

Navode da je, iz spisa Osnovnog tužilaštva u Gnjilanu, i utvrđeno da je Petković telefonom komunicirao sa radnikom menjačnice, odnosno, kako se navodi u odluci – “predstavnikom menjačnice u selu Parteš” N.Š. – o raspodeli novca:

“Takođe, iz istog dopisa Osnovnog tužilaštva u Gnjilanu, panel je utvrdio da je lice, sa kojim je telefonski govorio kandidat za gradonačelnika Parteša, Dragan Petković, u fazi pretpretresnog postupka priznalo da je raspodelio 90 evra – tri osobe po 30 evra, u zamenu za glasove, ali bez spominjanja da li su za izbore, ili navodno u humanitarne svrhe.”

“U ovom slučaju panel ocenjuje da iz same činjenice – o direktnom kontaktu kandidata za gradonačelnika, Dragana Petkovića, sa predstavnikom menjačnice, od kojeg traži da nagradi glasače sa po 30, ili 50 evra, a ta sredstva kandidat obećava da će nudiocu vratiti tokom četvorogodišnjeg mandata – rezultira da se uticalo na konačni rezultat. Posebno kada je u pitanju opština koja se sastoji od samo tri biračka centra, a te nepravilnosti nisu eliminisane od strane CIK-a, iako je ista bila javno upoznata putem RTK televizije, u slučaju objavljivanja rezultata za gradonačelnika, za lokalne izbore od datuma 22.10.2017,” zaključuje se u odluci panela.

Podsetimo, kosovski mediji su pre dva dana preneli i da je Sprska lista kažnjena sa 11.000 evra zbog “nedozvoljenih radnji tokom predizborne kampanje”, a takođe po žalbi Cvetkovića.

Na kosovskim lokalnim izborima u Partešu je, prema rezultatima CIK-a, Dragan Petković iz Srpske liste dobio 1.571 glas, a Nenad Cvetković 1.059 glasova.

Izvor: Kossev, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here