Home DRUŠTVO UNS: Bez kazni za ubistva i napade na novinare

UNS: Bez kazni za ubistva i napade na novinare

SHARE

Udruženje novinara Srbije (UNS) izrazilo je danas žaljenje zbog toga što u Srbiji najveći broj odgovornih za napade na novinare i medijske radnike nije kažnjen, a za mnoge slučajeve nije pokrenuta ni istraga.

“UNS podseća da je čak 39 novinara i medijskih radnika koji su radili za srpske redakcije, među kojima su Slavko Ćuruvija, Milan Pantić, Dada Vujasinović i žrtve bombardovanja RTS-a, ubijeno, kidnapovano, nestalo ili izgubilo život pod nerasvetljenim okolnostima u periodu od 1991. do kraja 2001. godine”, naveo je UNS povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

To udruženje podsetilo je da je samo na Kosovu od avgusta 1998. do septembra 2005. ubijeno ili nestalo 14 novinara i medijskih radnika, a da ni u jednom slučaju nisu pronađene njihove ubice i otmičari.

“UNS ističe da ni posle 10 godina od pokušaja ubistva novinara Vremena Dejana Anastasijevića 2007. godine odgovorni nisu pronađeni i kažnjeni. Više od dve godine nisu pronađeni ni napadači na Ivana Ninića, kao ni odgovorni za prebijanje urednika FoNeta Davora Pašalića 2014”, dodao je UNS.

Udruženje novinara Srbije podsetilo je i da je po statistici Međunarodne federacije novinara ove godine u svetu ubijeno 55 novinara na radnom zadatku.

loading...

Izvor: Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here