Home POLITIKA Skupština završila rad, opozicija protiv dualanog obrazovanja

Skupština završila rad, opozicija protiv dualanog obrazovanja

SHARE

Skupština Srbije završila je rad a poslanici će raspravu o amandmanima na predlog Zakona o dualnom obrazovanja nastaviti sutra.

Poslanici Demokratske stranke (DS) i Dosta je bilo (DJB) su tokom popodnevne rasprave o amandmanima naveli da je taj zakonski predlog loš, dok vladajuća većina smatra da su njihovi stavovi politički motivisani.

Poslanica DS Nataša Vučković je rekla da se u predloženom tekstu zakona “nikakva ozbiljna obaveza” nije predviđena za poslodavca, kod kojih će se učenici tokom školovanja biti radno angažovani.

“Šta će se desiti kada neko završi dualano obrazovanje a poslodavaca kod koga je bio ne odluči da ga zaposli i jednostavo odluči da krene u novi ciklus i uzme nove učenike”, rekla je Vučković.

Ona je napomenula i da će onaj ko je završio dualno obrazovanje i bio radno angažovan kod nekog poslodavca teško moći da dođe do posla kod nekog drugog.

loading...

Vučković je rekla i da se srpska privreda ne može porediti sa nemačkom i švajcarskom gde se u sklopu dulanog obrazovanja izučava i digitalizacija tako da je učenicima mnogo lakše da dođu do posla.

Kritike na predloženi zakonski tekst iznela je i poslanica DJB Brana Stemanković koja smatra da kompletan predlog zakona treba povući iz procedure. Ona je rekla da je domaći obrazovni sistem zastareo i nepravedan i da favorizuje decu bogatih roditelja a da će predložena zakonska rešenja to i legalizovati.

Navela je i da obrazovni sistem, od predškolskog obrazovanja, nije besplatan i da roditelji tokom celog školovanja dižu kredite kako bi pomogli deci.

Poslanici vladajuće koalicije su odbacili stavove opozicije a poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Olivera Pešić je rekla da je poslodavcima u interesu da zaposle one koji su već u sklopu dualnog obrazovanja bili radno angažovani kod njih.

Ona je navela primere iz Leskovca gde se u okviru pilot projakta, u šest kompanija, po tri strane i domaće, to i dešava u praksi.

Poslanik SNS Vladimir Orlić je ocenio da su stavove opozicije politički motivisani. On je istakao da je siguran da građani Srbije neće decu slati na nešto što je loše kao što ,kako je rekao više neće glasati za “žuto preduzeće”.

Na dnevnom redu sednice su i izmene Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, i izmene Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju. ‘

Izvor: Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here