Home DRUŠTVO EFJ: Nema slobode medija tamo gde novinari rade u strahu

EFJ: Nema slobode medija tamo gde novinari rade u strahu

SHARE

 

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima – 2. novembra, Evropska federacija novinara (EFJ) pozvala je danas svoje članice da se priključe kampanji “Endimpunity”, čiji je cilj da se vlade pozovu na odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare i da se javnosti predoče slučajevi teških napada na novinare koji su ostali nekažnjeni.

“Pretnje, napadi i zločini protiv novinara i dalje prolaze nekažnjeno, što rezultira visokom dozom straha, uznemirenja, cenzure i autocenzure među novinarima, što potkopava slobodu medija i pravo javnosti na informisanje, a žrtve prepušta bespomoćnosti. Ubistvo je najteži oblik tih zločina, a svi napadi na novinare koji su nekažnjeni moraju biti javno objavljeni”, poručili su iz EFJ-a povodom početka kampanje.

Kako se navodi u saopštenju, prema podacima UNESCO u svetu je u poslednjih 11 godina ubijeno 930 novinara, ili prosečno jedan novinar svakog četvrtog dana. Počinioci u 90 odsto slučajeva nisu kažnjeni.

Prema statistici Međunarodne federacije novinara (IFJ) od početka ove godine 56 novinara izgubilo je život radeći svoj posao i u 90 posto slučajeva istrage nisu završene.

loading...

EFJ navodi da je od 2015. u Europi zabeleženo 12 teških slučajeva neistraženih ubistava novinara. Svi slučajevi uvršteni su u bazu napada na novinare Saveta Evrope – Platformu za promociju zaštite i sigurnosti novinara Media Freedom Alerts.

Napadi na novinare u regionu Zapadnog Balkana beleže se i prate u Regionalnoj bazi napada na novinare safejournalists.net. Od 2014. do danas u šest zemalja regije (Makedonija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) evidentirano je ukupno 380 pretnji i napada na novinare, uključujući dva pokušaja ubistva, oba u Hrvatskoj. U oba slučaja počinoci nisu otkriveni i kažnjeni.

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ustanovljen je odlukom Ujedinjenih nacija 18. decembra 2013. godine, a prvi put je obeležen 2. novembra 2014. godine, povodom prve godišnjice ubistva francuskih novinara Žislena Dipona i Kloda Verlona, koji su ubijeni prilikom izveštavanja u afričkoj državi Mali.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here