Home DRUŠTVO Šabić pokrenupo postupak nadzora zbog senior kartica-

Šabić pokrenupo postupak nadzora zbog senior kartica-

SHARE

Koji organ i kada je doneo odluku o projektu “Senior kartice”, da li je i kada raspisan tender za izradu kartice i veb sajta, šta znači da su “prve” kartice besplatne i iz kojih sredstava se plaćaju neka su od pitanja na koje, po oceni Poverenika za inforamcije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, treba da odgovori gradska vlast.

Poverenik ne dovodi u pitanje značaj nastojanja da se životni uslovi penzionera, kao posebno ugrožene strukture stanovništva poprave, naprotiv, načelno podržava svako takvo nastojanje.

Ali, kako se navodi u saopštenju, upravo zbog društvenog značaja takvih aktivnosti, upozorava da, pogotovo ako ih preduzimaju organi ili predstavnici vlasti, ne smeju biti predmet nikakvih provizornih akcija, “reklamnih”, političkih ili ličnih promotivnih aktivnosti, a pogotovo da nikako ne mogu biti opravdanje za nepoštovanje zakona.

Međutim, uvidom u Centralni registar, utvrđeno je da Gradska uprava grada Beograda, kao rukovalac podataka, iako je po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti dužna (čl.51) nije prijavila zbirku podataka koja sadrži podatke o korisnicima „Senior kartice“.

Gradska uprava takođe nije, iako je i to njena zakonska obaveza (čl.49), ni prethodno obavestila Poverenika o nameri uspostavljanja ovakve zbirke, što, i jedno i drugo, sami po sebi predstavljaju, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti predviđene (čl.57), kažnjive prekršaje.

Poverenik je zato, po službenoj dužnosti, pokrenuo postupak nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane Gradske uprave grada Beograda. Poverenik je naložio Gradskoj upravi da se u roku od 3 dana izjasni na niz relevantnih pitanja, koja se odnose na pravni osnov uspostavljanja zbirke podataka, vrstu i obim podataka o ličnosti koji se prikupljaju, kome se prikupljeni podaci stavljaju na raspolaganje, mere zaštite podataka o ličnosti koje su preduzete i slično.

loading...

Po okončanju postupka nadzora, Poverenik će, kao i obično, o utvrđenim činjenicama i merama koje će preduzeti, obavestiti javnost, navodi se u saopštenju. Poverenik očekuje da će gradske vlasti, da bi predupredile eventualne žalbe Povereniku, na proaktivnoj osnovi dati odgovore na pitanja koja su u javnosti već otvorena.

IZVOR DANAS
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here