Home DRUŠTVO Jerkov: U toku lov na veštice bez dece

Jerkov: U toku lov na veštice bez dece

SHARE

 

Poslanica Demokratske stranke (DS) i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Aleksandra Jerkov izjavila je danas da je problem napada crkvenih velikodostojnika na žene koje su odlučile da nemaju decu problem celog društva.

“Kada grupa muškaraca koji su odlučili da nemaju decu danima napada, vređa i javno osuđuje žene koje su odlučile istu stvar kao i oni, to je problem kojim ne treba da se bave samo žene, već celo društvo. Kada država, institucije i političari ćute dok je u toku ovaj lov na veštice bez dece, znajući da će svako ko progovori biti izložen salvama uvreda, to je znak  da u državi nešto nije u redu”, navela je Jerkov u pisanoj izjavi.

Ona je dodala da „državni vrh ne samo što nije osudio i reagovao na tu kampanju, već se sastaje s muškarcima koji su odlučili da nemaju decu (sveštenicima Srpske pravoslavna crkve) i s njima raspravlja o strategijama kojima će se postići da žene postanu svesne da im je rađanje najveća, a po mogućstvu i jedina, društvena uloga“.

“Činjenica da na sastanku predsednika i patrijarha na kojem se razgovaralo upravo o tome, nije bilo nijedne žene, govori sama za sebe. Umesto što povlađuje onima koji ovu kampanju vode, država bi trebalo da se postara da stvori uslove za zasnivanje porodice u Srbiji”, navela je Jerkov.

loading...

Jerkov je napisala u saopštenju i da su se „hrabre žene izborile za pravo da odlučuju o rađanju i svom telu pre više decenija“.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je tokom liturgije u Pećkoj Patrijaršiji 15. oktobra rekao da “Srpkinje u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji”.

Poglavar SPC, patrijarh Irinej je potom ocenio da su “žene dužne da radjaju, kako bismo očuvali srpstvo”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u subotu s patrijarhom Irinejom i u saopštenju posle sastanka navodi se da su “izrazili zabrinutost zbog izuzetno niske stope nataliteta u Srbiji”.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here