Home DRUŠTVO Firma iz Luksemburga ponudila za Galeniku 16 miliona evra

Firma iz Luksemburga ponudila za Galeniku 16 miliona evra

SHARE

Кompanija Aelius S.A.R.L. Luksemburg ponudila je 16 miliona evra za kupovinu 93 odsto ukupnog kapitala Galenike, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Кomisija je konstatovala da je ponuda Aelius S.A.R.L.podneta u skladu sa javnim pozivom i da ispunjava sve propisane uslove, i donela odluku kojom predlaže Ministarstvu privrede da ovu kompaniju proglasi kupcem kapitala.

Кupac će biti u obavezi da, pored iznosa od 16 miliona evra na ime kupoprodajne cene, uplati i iznos od 25 miliona evra na ime izmirenja obaveza prema bankama, kao i iznos od dodatnih 200 evra po godini staža za zaposlene koji su se opredelili za dobrovoljni socijalni program. Takođe, kupac je u obavezi da u naredne dve godine na ime obavezne investije uloži 5,525 miliona evra u Galeniku, kao i da broj zaposlenih na neodređeno vreme ne spušta ispod 900.

Podsetimo, Komisija je 20. oktobra predlažila Ministarstvu privrede da odobri dalje učešće u tenderskom postupku Aeliusu i odbaci prijavu kompanije Amicus SRB iz Beograda jer nije dostavila traženu dokumentaciju.

List Danas je nedavno objavio da se ne zna se ko je vlasnik luksemburške firme Aelius.

loading...

Prema pisanju Danasa, Aelius se u prvim najavama povezivao sa brazilskim proizvođačem lekova EMS koji posluje u 30 zemalja i pretpostavka je da kupovinom Galenike želi da prodre na evropsko tržište.

Na tenderu je, međutim, učestvovala firma Aelius koja je registrovana u Luksemburgu 26. septembra ove godine, neposredno pre raspisivanja javnog poziva za prodaju Galenike. Osnivač firme je Glob farm, firma koja je upisana u registar istog dana kada i ćerka firma Aelius.

U vlasničkoj strukturi Glob farma, piše Danas, 75 odsto udela ima Gronin farma iz Brazila, dok je manjinski akcionar italijanski Montesearch, čiji je vlasnik brazilski EMS. To bi, kako ističe list, značilo da Galeniku želi da kupi holding kompanija Gronin čiji se krajnji vlasnik ne zna.

Ministarstvo privrede Srbije je 1. septembra raspisalo tender za prodaju 93,7 odsto kapitala Galenike, a početna cena na javnom nadmetanju je jedan evro uz obavezu kupca da uplati i 25 miliona evra za pokriće bankarskih dugova te kompanije.

Pokušaj privatizacije Galenike propao je početkom ove godine, pošto sa potencijalnim strateškim partnerom, rusko-britanskim konzorcijumom Frontier-Petrovaks, nije postignut dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here