Home POLITIKA Performans zbog privođenja umetnika: „Lakše je pričati ispod maske“

Performans zbog privođenja umetnika: „Lakše je pričati ispod maske“

SHARE

Na Trgu Republike održan je performans pod nazivom „Skidanje maski“ kao reakcija na privođenje umetnika Vladana Jeremića i Uroša Jovanovića u petak na otvaranju Muzeja savremene umetnosti. Ova dva umetnika privedena su zbog toga što su nosili fotografije predsednika Aleksandra Vučića i papirnu masku sa njegovim likom.

Učesnici performansa nosili su papirne maske sa likom predsednika Aleksandra Vučića na Trgu Republike. Oni su i pred kamerama nosili maske jer, kako je jedan od njih rekao u izjavi za Insajder, „u današnjem društvu lakše je pričati ispod maske“. On je istakao da je ova akcija protest protiv privođenja umetnika, ali i protiv sveopšte cenzure koja vlada u društvu.

„Policija nema pravo da privodi nekog samo zato što koristi nečiji lik i delo bez obzira da li je u pitanju predsednik ili neko drugi. U demokratskom društvu građani imaju pravo da daju svoj komentar na bilo koji način na rad funkcionera , posebno na rad premijera, predsednika i svih drugih koji imaju najviše funkcije u državi,“ rekao je učesnik protesta za Insajder.

[embedded content]

Podsetimo, policija je u petak privela u policijsku stanicu savremene umetnike Vladana Jeremića i Uroša Jovanovića, jer su na svečano otvaranje Muzeja savremene umetnosti poneli fotografije predsednika Aleksandra Vučića, a u rancu improvizovanu papirnu masku sa njegovim likom.

loading...

Vladan Jeremić u izjavi za Insajder je istakao da je priveden zbog fotografija predsednika na ulazu u Muzej tokom rutinskog pretresa, kao i da su fotografije imale umetničku svrhu.

„Ja sam imao u rancu flajer za seriju umetničkih događaja koji su večeras počeli pod nazivom Salon Nepotkupljivih. Na tom flajeru je samo iskolažiran lik predsednika Vučića…i imao sam masku od običnog A4 format papira sa Vučićevim likom. Policija je videla tu masku rekavši mi da ne smem da koristim tu sliku, jer to može da vređa predsednika i da se za to dobija od jedne do osam godina zatvora,“ rekao je Jeremić.

Savremeni umetnik Uroš Jovanović je priveden kada je pokušao da unese sliku predsednika Aleksandra Vučića s natpisom “Vučić najveći umetnik” u Muzej. Jovanović je prenoćio u policiji, a njegov pravni zastupnik Milan Antonijević iz Yukoma rekao je za Insajder da ne očekuje da će biti pokrenut postupak protiv njegovog klijenta, jer u njegovom postupanju nema elemenata nijednog krivičnog dela.

Ova organizacija reagovala je odmah po hapšenju i, kako navodi Antonijević, nastaviće da prate slučaj ukoliko ga uopšte bude.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here