Home POLITIKA Janković i Šutanovac o sastanku sa Hojtom Jiem: Izneli smo stavove koje...

Janković i Šutanovac o sastanku sa Hojtom Jiem: Izneli smo stavove koje svakodnevno javno iznosimo

SHARE

Predsednici Pokreta slobodnih građana Demokratske stranke potvrdili su za Insajder da su bili na sastanku sa Brajanom Hojtom Jiem, zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju. Prema navodima Jankovića to nije bio sastanak opozicije sa američkim zvaničnikom“ niti je tako glasio poziv, već susret sa američkim zvaničnikom gostiju koje je prema svojim kriterijumima pozvao ambasador Kajl Skot”.

Da je došlo do sastanka s nekoliko opozicionih lidera s Hojtom Jijem ranije je za Insajder potvrdio i Boris Tadić.

U odgovoru Insajderu iz Pokreta slobodnih građana navode da je Janković tokom sastanka izneo stavove Pokreta koje i svakodnevno javno iznosi.

“Janković je ponovio da se unutrašnja društvena situacija zaoštrava jer aktuelna vlast u Srbiji učvršćuje autoritarni poredak, a ljudi sve teže žive”, stoji u odgovoru. Lider PDG je istakao “da put u Evropu i bolji život ne idu preko rušenja, već izgradnje vladavine prava i slobode medija, ta da u Srbiji represija raste i da joj trebaju ne bilo kakvi, već slobodni i pošteni izbori”.

Takođe se navodi da je Janković istakao da “Pokret početak vraćanja demokratije i spokoja u Srbiju, za razliku od pojedinih učesnika sastanka, ne vidi u učešću u lažnom dijalogu o Ustavu i Kosovu, već u što hitrijoj smeni loše vlasti i rešavanju svih životnih problema koje je za pet godina na vlasti taj režim stvorio ili udesetostručio”

loading...

Dodaje se da je predsednik PSG zatražio od međunarodne zajednice da “javno govori istinu o onome što i sama vidi da se dešava jer povlađivanje lošem ne donosi dobro ni Srbiji ni njenom evropskom putu”.

Šutanovac: Raste interesovanje SAD za Srbiju, poruke SAD preciznije

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac kaže za Insajder da je to bio još jedan u nizu sastanaka sa Hojtom Jiem “koji govori u prilog tezi da raste interesovanje SAD za Srbiju i region, pogotovo u kontekstu događaja u Crnoj Gori i Makedoniji”.

On je takođe potvrdio da se razgovaralo o stanju u Srbiji, vladavini prava, slobodi medija, gušenju parlamentarizma, ali i o regionu i spoljno političkom opredeljenju Srbije.

“Stavovi svih učesnika na sastanku već su poznati. Međutim, što se tiče poruka američke administracije u javnosti stiče se utisak da su ovoga puta one preciznije, a po reakciji protivnika evropskih integracija zaključuje se i da su pogodili metu”, kaže Šutanovac.

Prema nezvaničnim informacijama sa američkim zvaničnikom razgovarali lideri Demokratske stranke Dragan Šutanovac, Liberalno dmokratske partije Čedomir Jovanović, Socijal demokratske stranke Boris Tadić, Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, Pokreta slobodnih građana Saša Janković, Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here