Home DRUŠTVO Sindikati penzionera: Protest na godišnjicu donošenja nemoralnih i neustavnih zakona

Sindikati penzionera: Protest na godišnjicu donošenja nemoralnih i neustavnih zakona

SHARE

 

Predsednici Udruženja sindikata penzionera Srbije i Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica pozvali su danas penzionere i zaposlene da dođu u čevrtak na protest u Beogradu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog “nemoralnih i neustavnih” zakona koji su najstariju populaciju doveli na ivicu egzistencije.

Protest penzionera će početi u 11 sati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, a učesnici će se potom prošetati do Doma Narodne skupštine, Ustavnog suda i zgrade Radio-televizije Srbije.

“Protest smo zamislili kao pomen moralu u politici, kao pomen pravdi koja je nestala u Srbiji i kao pomen istini koja je nestala u Srbiji. Mi penzioneri smatramo da je Skupština Srbije koja je donele nemoralne i neustavne zakone, kojima diskriminiše penzionere i stara lica, da je Ustavni sud neostvarujući svoju ustavnu fukciju zaštite prava građana i da je RTS prećutkivanjem istine, da svi zajedno učestvuju u diskriminaciji penzionera i starih lica”, rekao je na predsednik udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić.

On je objasnio da se protest organizuje na dan kada su pre tri godine doneti sporni zakoni, među kojima su Zakon o privremenom uređenju načina isplate penzija, kojm su penzije smanjene prosečno od 10 do 20 posto, a za 1.700.000 penzionera je obustavljeno usklađivanje penzija sa stepenom inflacije i rastom BDP-a.

loading...

“Sada se na penzijama štedi oko 600 miliona, 200 miliona na penzijama koje su veće od 25.000 dinara i oko 400 miliona evra zbog neusklađivanja penzija svim penzionerima”, rekao je Tamburić i upitao gde je potrošen taj novac.

On je apelovao na penzionere da pokrenu upravne i sudske postupke protiv PIO fonda, zbog smanjena penzija 2014.

“Pravnici nam pokazuju da imamo rešenja o penzionisanju koja po zakonu o upravnom postupku niko i ništa ne može izmeni”, rekao je Tamburić.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Mihajlo Radović ocenio je da su penzioneri spornim zakonom dovedeni u stanje “potpunog siromaštva i socijalne potrebe”.

Prema njegovim rečima, koliko su penzioneri ugroženi najbolje govori činjenica da se Vlada Srbije opredelila da im da pomoć od 5.000 dinara.

“Obećanje od pet posto će biti nekakvo povećanje, ali pošto nas je predsednik (Aleksandar Vučić) nazvao lažovima i pošto je završio društvene nauke, neka pita mamu i tatu, pošto je rekao da su imali visoke penzije, da li im je nešto vraćeno i da li su im sada penzije sada najveće”, rekao je Radović.

On je rekao i da se protest organizuje i zbog promena zakona o PIO fondu, kojim je omogućeno njegovo urušavanje.

Prema njegovim rečima, sada većinu u PIO imaju članovi vlade, što je protivno statutu, a koji donose sporne odluke kao što je prodaja banja i reahbilitacionih centara u vlasništvu fonda.

Radović je rekao da su podneli više incijativa Ustavnom sudu kako bi se ispitala ustavnost spornih zakona, ali da ih je sud sve odbacio, i najavio da će incijative predati Evropskom sudu pravde u Strazburu.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here