Home DRUŠTVO NDMBGD o javno-privatnom partnerstvu za Vinču: Gradski čelnici manipulišu podacima, šteta za...

NDMBGD o javno-privatnom partnerstvu za Vinču: Gradski čelnici manipulišu podacima, šteta za budžet i građane

SHARE

Privatizacija deponije u Vinči i izgradnja spalionice za grad Beograd donose ogromne finansijske obaveze koje će se katastrofalno odraziti na budžet grada i komunalne troškove građana, saopštila je Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd.

Kako se navodi u saopštenju Inicijative, preliminarna analiza više od 1000 strana dokumenata pokazala je da su gradski čelnici manipulisali sa tačnim podacima, skrivajući na taj način koliko će građane koštati javno-privatno partnerstvo za deponiju u Vinči koji je grad Beograd dogovorio sa Konzorcijumom SUEZ & I-investement.

Iako se u javnosti često ističe činjenica da će strani partner uložiti preko 300 miliona evra, iznos koji se grad Beograd obavezao da plati investitoru je četiri puta veći, a najveći deo troškova će plaćati građani.

“Minimalna projektna plaćanja Grada Beograda privatnom partneru su 38.278.910 evra godišnje, a pošto je sam ugovor potpisan na 25 plus 5 godina, to znači da Grad Beograd ukupno plaća 1.148.367.300 evra. To je minimalni iznos na koji se Grad obavezao i koji će u razmeri od 70% plaćati krajnji korisnici, odnosno domaćinstva,” ističu u Inicijativi.

Pored novca, Grad Beograd se obavezao da izgradi infrastrukturu za prenos toplotne energije, branu koja sprečava klizanje postojeće deponije, alternativni pristupni put preko Velikog sela i Slanaca, dodatnu deponiju za višak otpada i regulisanje sanacije opasnog otpada itd.

loading...

Istovremeno, očekuje se poskupljenje računa građana za odvoženje smeća za četiri do pet puta, uz ukidanje mogućnosti otvaranja radnih mesta u “zelenoj ekonomiji”, kao i problemi u zagađenju vazduha i porast količine letećeg pepela i šljake kao posledice spaljivanja.

Takođe, privatni investitor će otkup toplotne energije i struje za prvih 12 godina vršiti po povlašćenoj ceni koja je, kako se navodi, “ dva do dva i po puta viša nego na međunarodnom tržištu”.

“Ova ogromna ulaganja koja grad izvodi imaju za rezultat srazmerno veliku zaradu privatnog investitora, a štetu po javne finansije, ostavljaju gradski budžet sa enormnim direktnim i skrivenim troškovima, a građane sa cenom tretmana otpada i najmanje četiri puta većom cenom usluga,” navodi se u saopštenju Inicijative.

Rešenje za deponiju ili dodatni problem?

Podsetimo,odbornici Skupštine Beograda dali su saglasnost na konačni nacrt Ugovora koji se odnosi na javno – privatno partnerstvo Grada i francusko- japanskog konzorcijuma na poslu tretmana i odlaganja komunalnog otpada sa deponije Vinča.

Deponija u Vinči je najveća deponija na teritoriji Beograda i u upotrebi je od 1977. godine. Projekat modernizacije, prema najavama gradskih zvaničnika, podrazumeva zatvaranje deponije i sanaciju terena a zatim izgradnju postrojenja za tretman komunalnog otpada i proizvodnju energije, što znači da ubuduće više neće biti deponovanja.

Opozicija i čelnici grada vodili su polemiku i oko toga da li je ugovor  prošao Javno pravobranilaštvo. Naime, pravobranilaštvo je odobrilo ugovor o javno-privatnom partnerstvu, ali  je ukazalo da prevod ugovora nije „sačinjen u duhu srpskog jezika te da u slučaju različitog tumačenja srpske i engleske verzije ugovora preovladava engleska verzija shodno odredbama ugovora”.

Takođe, istakli su da predmetni tekst ugovora sadrži i pravne termine koji nisu predviđeni pozitivnim pravom, kao i da zbog toga nisu u mogućnosti sa sigurnošću da utvrde da li su u skladu sa pozitivnim pravom Republike Srbije.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here