Home DRUŠTVO Gradonačelnik se žali iako je sam doprineo poskupljenju

Gradonačelnik se žali iako je sam doprineo poskupljenju

SHARE

Nakon dva propala tendera, prenos sednica niške Skupštine košta građane čak 1.000 evra po satu

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović izjavio je da je Grad bio prinuđen da podigne cenu direktnih prenosa sednica Skupštine grada “i više nego što je mogao” – građani će ih plaćati 1.000 evra po satu, jer se na prethodna dva tendera nije javila nijedna televizija, tražeći “još i još (novca)”.

Gradsko rukovodstvo je, međutim, i samo doprinelo skupljem prenosu jer su propisane tenderske uslove ispunile samo dve od pet televizija sa sedištem u Nišu, čime je konkurentnost značajno smanjena.

– Na prva dva tendera, niko se nije javio. Na prvom tenderu oni su nam rekli – malo je (novca), treba još, pa smo raspisali drugi tender, na kojem su opet kazali – treba još. Podigli smo iznos i više nego što smo mogli. Ali, nismo mi krivi zbog svega toga, ne možemo mi da nateramo televizije da se jave na konkurs – rekao je Bulatović na poslednjoj sednici Skupštine grada.

Prva javna nabavka za direktan televizijski prenos raspisana je, inače, pre više od dva meseca, kada je cena za tu vrstu usluge iznosila dva miliona dinara. Na drugoj javnoj nabavci cena je porasla na 3,5 miliona dinara, a na trećoj na 4,5 miliona. Predviđeni obim posla pri tom je značajnije smanjen jer je za taj iznos emiter u obavezi da do kraja 2017. direktno prenosi četiri sednice u procenjenom trajanju od po deset sati, za razliku od obaveze predviđene drugom javnom nabavkom, kada je za milion dinara manje trebalo da prenosi šest desetosatnih sednica.

Na poslednjem tenderu “pobedila” je Niška televizija (NTV), u vlasništvu konzorcijuma koje čine Narodne novine, čiji je vlasnik član niške porodice Radomirović – koja je samo u Nišu osnovala najmanje pet medija, i Slađana Ostojić, direktorka Televizije Zona Plus, koja je u vlasništvu Vladana Gašića, sina aktuelnog direktora BIA i funkcionera SNS-a Bratislava Gašića. Uslove tendera ispunjavala je još samo Televizija Belle amie, takođe u vlasništvu člana porodice Radomirović. Tenderski uslovi, da televizija emituje signal na teritoriji grada Niša zemaljski i putem kablovskih operatera, bili su “nedostižni” za Televiziju Kopernikus, koja program emituje kablovski na teritoriji cele Srbije, i Televiziju Banker, koja je na kablu i živom internet strimingu.

loading...

– Grad je, dakle, sam kriv i zbog neuspeha tendera i zbog podizanja cene direktnih prenosa, jer je na tenderu predvideo uslove koje ispunjavaju samo dve televizije. Pri tom, zemaljsko emitovanje programa je prilično prevaziđeno, pošto na taj način program prati samo 15 odsto gledalaca. Naša televizija emituje program preko kabla, a ima i kompletnu opremu za striming emitovanje, ali je nažalost bila onemogućena da se javi na tender – rekao je za Danas Goran Radojković, vlasnik Televizije Banker.

Direktor NTV i osnivač Televizije Belle amie Vidosav Radomirović nije odgovorio na pitanja Danasa zašto se te dve televizije nisu javile na prvi i drugi konkurs, te da li je cilj nejavljanja podizanje cene ove medijske usluge.

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here