Home DRUŠTVO "Beograd na vodi" vršio pritiske kako bi se ubrzalo rušenje doma porodice...

"Beograd na vodi" vršio pritiske kako bi se ubrzalo rušenje doma porodice Timotijević –

SHARE

– Iako je jedina preostala kuća usred gradilišta “Beograda na vodi”, dom porodice Timotijević pravno ne bi smeo da bude porušen dok traje sudski spor za stanarsko pravo koji ova porodica vodi.

Advokat porodice Timotijević Aleksandar Radivojević kaže za Danas da su svi akti o rušenju stavljeni van snage i da tek predstoji pripremno ročište pred Višim sudom u Beogradu, a prvostepenu presudu očekuje tek za dve godine.

– U ovom postupku dokazujemo da gospodin Ivan Timotijević ima prava nad ovom nepokretnosti u Bara Veneciji, ili kao nosilac stanarskog prava ili kao vlasnik tog objekta u kome živi skoro 30 godina, a koji je stekao u vreme dok je bio radnik nekadašnje Iskre. S obzirom da je Iskra kasnije taj objekat otuđila Železnicama Srbije, a one pak Republici Srbiji, da bi prošle godine ta nepokretnost bila preneta na Grad Beograd, odnosno na Direkciju za upravljanje gradskim građevinskim zemljištem, ja sam morao da proširujem tužbu kako su se vlasnici menjali – navodi Radivojević, objašnjavajući zašto već godinama traje taj spor.

On ističe da ako bi Direkcija izašla sa pravim ugovorom onda bi oni izašli iz spora, budući da ono što Direkcija nudi za raseljavanje nosiocima stanarskog prava sa lokacije budućeg “Beograda na vodi”, nije “sigurno”.

– Oni nude ugovore o zakupu na određeno vreme do pet godina uz usmeno obećanje da će im produžiti, pošto se radi o licima koja na drugi način nemaju rešeno stambeno pitanje. Šta će biti od tog obećanja ako se recimo promeni vlast? Zato Timotijević i vodi spor, da sutra ne može neko da ih izbaci na ulicu. Nije čovek koji namerno pravi sporove da bi pravio drugima komplikacije, jednostavno hoće svoje pravo i da bude miran. On traži trajno rešenje i onoliko kvadrata koliko ima, ništa više – navodi Radivojević.

Prema njegovim rečima, do sada je bilo dosta pritisaka od strane “Beograda na vodi” kako bi se ubrzalo rušenje sporne kuće, koja stoji na trasi buduće saobraćajnice.

loading...

– To su pokušavali kroz upravne postupke, jer su to brzi postupci koje vodi opština, odnosno grad, ali smo uglavnom protiv svih tih njihovih odluka ulagali žalbe i vodili upravne sporove. Sada su svi akti o rušenju stavljeni van snage, što znači da ne postoji ni pravosnažna, ni konačna, ni izvršna odluka o rušenju tog objekta. Pravno rešenje o rušenju, koje bi bilo pravosnažno i izvršno, bez saglasnosti mog klijenta ne sme da se donese. Ako bude prava i pravde, tvrdim da će pravosnažna presuda doći za dve godine, što znači potvrđena i od strane Apelacionog suda, ma kakva ona bila. Do tada, pravno ne bi smelo ništa da se dogodi sa kućom – ističe Radivojević, dodajući da za sada nema nikakvih primedbi na rad suda.

I dok na sudu vode borbu za kuću, Timotijevići svakodnevno vode borbu za normalan život. Pre koji mesec isključili su ih sa vodovoda, pa su usred gradilišta, prepušteni sami sebi. Kako su nam rekli, iz Direkcije ih niko nije posetio već godinu dana. Kuću ne žele da napuste, strahujući da bi je porušili i da tek onda ne bi imali šta da brane na sudu.

Podsetimo, u junu ove godine iz Direkcije su za Danas rekli da je porodici Timotijević počev od 2014. godine nuđeno da u postupku raseljavanja dobije jedan veliki ili dva manja stana u novogradnji u zakup na određeno vreme, koji bi im trajno pripao u slučaju da dobiju sudski postupak, koji vode protiv Republike Srbije i drugih, radi utvrđenja prava vlasništva, odnosno prava zakupa na objektu koji koristi, ali da su Timotijevići taj predlog odbili.

“Objekat koji koristi gospodin Timotijević nalazi se na javnoj površini, na trasi planirane saobraćajnice. Objekat je, u pravosnažno okončanom postupku eksproprijacije, prenet iz javne svojine Republike Srbije u javnu svojinu grada Beograda. Gospodin Timotijević je odbio sve ponude Direkcije za preseljenje iz eksproprisanog objekta, uz obrazloženje da izričito zahteva trajno regulisanje svog stambenog pitanja i to dodelom stana u svojinu ili u zakup na neodređeno vreme, bez obzira na činjenicu da sudski postupak nije okončan”, navedeno je tada iz Direkcije.

 

 Radnici naišli na neeksplodiranu minu

 

Na gradilištu Beograda na vodi pronađena je juče neeksplodirana mina iz Drugog svetskog rata, preneo je Blic. “Dobili smo poziv u jutarnjim časovima da je na gradilištu pronađena neeksplodirana mina za minobacač, zaostala iz Drugog svetskog rata”, rečeno je juče iz MUP-a uz napomenu da je kontradiverziona ekipa upućena na teren, radi bezbedne deaktivacije.
FoNet

 

Stojanović: Vraćanje generala nije rehabilitacija

 

Beograd – Vraćanje generala osuđenih za ratne zločine u pedagoški sistem nazvala bih “jednim kadrovskim rešenjem”, a ne rehabilitacijom, izjavila je FoNetu istoričarka i profesorka Univerziteta u Beogradu Dubravka Stojanović, jer “nikada u našoj zemlji nije ni došlo do diskontinuiteta sa ratnom prošlošću”. Ona je objasnila da u Srbiji nikada nisu postavljana pitanja “uzroka ratova, zašto se Srbija branila u Kninu, kako je došlo do rata na Kosovu i bombardovanja”. “Taj diskontinuitet i taj program nikada nije doveden u pitanje, pa ni u Đinđićevo vreme”, ocenila je Stojanović i podsetila da je Srbija, čak i kada je izručivala optuženike Hagu, to je činila zbog nekih poena, nekih ‘pčelica’, kao u osnovnoj školi”.
D. D.

 

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here