Home POLITIKA Lokalni izbori na Kosovu: Srbi glasaju u 21 opštini, policija ima poseban...

Lokalni izbori na Kosovu: Srbi glasaju u 21 opštini, policija ima poseban operativni plan

SHARE

 

Danas se održavaju lokalni izbori na Kosovu. Srbi će glasati u 21 opštini od toga u deset u kojima imaju većinu. Na izborima će učestvovati čak osamnaest srpskih lista. Na severu Kosova biće angažovano preko 400 policajaca, koji će po posebnom operativnom planu policije obezbeđivati birališta i javni red.

Nevladina organizacija Demokratija na delu, koja je pratila tok kampanje na celom Kosovu, saopštila je da je predizborna kampanja protekla u fer i mirnoj atmosferi uz manja kršenja pravila.

Posebna pažnja se obraća na sever Kosova s obzirom da je tokom prošlih lokalnih izbora 2013. tu bilo ozbiljnih incidenata. U opštinama na severu Kosova, pogotovo u Kosovskoj Mitrovici, tada su nepoznati ljudi su upadali na biračka mesta, uništavali izborni material, zabranjivali ljudima da glasaju, čak su i posmatračke misije zbog bezbednosti izmeštene sa tih biračkih mesta.

Policija ima poseban operativni plan, tužilaštvo 86 tužilaca za izbore

Kosovska policija pripremila je poseban operativni plan za izbore koji podrazumeva “garanciju bezbednosti” u ključnim fazama izbornog dana i perioda posle izbora – obezbeđivanje prevoza izbornog materijala pod pratnjom policije.

loading...

Tokom izbornog dana biće angažovano i 86 tužilaca koji su zaduženi samo za izbore i rade od početka kampanje. Tužioci su do poslenjdg dana kamapanje, dobili informacije da su izvršena četiri krivična dela, dok je kosovska policija zabeležila 17 incidenata.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Milan Radojević izjavio je da su već u subotu pripadnici policije raspoređeni po svim regionima i učestvuju u obezbeđivanju biračkih mesta.

“Na sam dan izbora biće pozvani apsolutno svi policajci, godišnji odmori i slobodni dani su prekinuti, tako da očekujemo da svi pripadnici policije rade po operativnom planu koji im je predstavljen”, rekao je Radojević za radio Kontakt plus.

Na severu Kosova 220 posmatrača OEBS-a

Na severu Kosova koji je većinski srpski izbore će pratiti misija OEBS. Iż te misije je saopšteno da će 220 posmatrača biti aktivno u severnim opštinama. Šef misije OEBS-a, Jan Bratu ranije je objasnio da da će pomoć njihovih posmatrača biti samo tehnička, kako bi se osigurala usklađenost as centralnom izbornom komisijom koja je u Prištini.

Centralna izborna komisija prvi put će na ovim izborima testirati i platformu za praćenje izbornog procesa.

Lokalni izbori na Kosovu održaće se u 38 opština. Prema izveštaju kosovske centralne izborne Komisije na tim izborima će prema podacima izborne komisije Kosova učestvovati 91 politički subiekt, odnosno partije, koalicije i nezavisni kandidati. Za razliku od junskih parlamentarnih izbora, nakon samo četiri meseca na Kosovu će 18 hiljada građana više pravo glasa imati.

Svi kandidati za odbornike prijavili imovinu

Prema zakonu, kao i za parlamentarne izbore na Kosovu tako i za lokalne svi kandidati koji se nađu na listama za odbornike ili gradonačelnike moraju da stave svoju imovinu na uvid javnosti.

Svi oni su popunili obrasce „finansije kandidata” i te liste mogu da vide svi građani na sajtu kosovske izborne komisije.

Izvor: Insajder, Kossev, Kontakt plus

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here