Home POLITIKA Izbori na Kosovu: Zatvorena birališta

Izbori na Kosovu: Zatvorena birališta

SHARE

Na Kosovu i Metohiji danas se održavaju lokalni izbori, a 1,9 miliona građana imalo je pravo glasa za predsednike i odbornike u 38 opština.

Prema podacima Centralne izborne komisije objavljenim na sajtu te organizacije, do 19 sati sati na Kosovu je glasalo oko 43 odsto upisanih birača.

Glasački proces generalno protiče regularno, kažu u Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. Iz lokalnih sredina međutim stigle su informacije o nekim incicentima i nepravilnostima. U Gračanici je policija privela dve osobe zbog narušavanja toka glasanja i međusobnog fizičkog obračuna. U Klokotu su privedena dva člana biračkog odbora. Jedan među njima je iz Srpske liste, inače predsednik biračkog odbora, koji je pokušao da zaštiti biračku kutiju od napada predstavnika jedne od građanskih inicijativa, javlja dopisnik RTS-a.

U Gori, na krajnjem jugu KiM na biračkim mestima su iznenada zamenjeni članovi biračkih odbora iz Jedinstvene goranske partije, koja je u koaliciji sa Srpskom listom u kosovskom parlamentu. U toj partiji kažu da je ova ciljana rotacija dovela u konfuziju oko 3.000 birača Goranaca.

Glasačka mesta širom Kosova otvorena su u sedam časova. U većini srpskih sredina glasali su i kandidati za predsednike opština.

Predsednik Srpske liste i kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Goran Rakić glasao je jutros u izbornom mestu u Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici.

loading...

Prema ocenama analitičara, izbori predstavljaju prvi test za vladu Ramuša Haradinaja, ali i priliku za Srpsku listu da u lokalnim zajednicama potvrdi uspeh na parlamentarnim izborima, koji je srpskoj zajednici vratio politički uticaj u Prištini.


Centralna izborna komisija Kosova i Metohije saopštila je da će na izborima učestvovati 91 politički subjekt – 35 političkih partija, jedna koalicija, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je da od ovih izbora mnogo zavisi i da se na današnji dan lomi sudbina 10 opština sa srpskom većinom na KiM – da li će one u političkom smislu biti bliže Beogradu ili Prištini.

Na lokalnim izborima, trećim od proglašenja nezavisnosti Kosova, učestvuje i 18 stranaka kosovsko-metohijskih Srba, ali podršku Beograda ima samo Srpska lista, koja je po oceni predstavnika Vlade Srbije jedina sposobna da očuva srpsko jedinstvo i veze sa Srbijom.

Srbi će glasati u 21 opštini, od kojih u 10 imaju većinu. Na severu su to Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, a južno od Ibra Gračanica, Novo Brdo, Klokot, Ranilug, Parteš i Štrpce. Za opštine Štrpce, Ranilug, Novo Brdo, Zubin Potok, Zvečan i Severnu Mitrovicu kandidati Srpske liste su dosadašnji gradonačelnici – Bratislav Nikolić, Gradimir Mikić, Svetislav Ivanović, Stevan Vulović, Vučina Janković i Goran Rakić. Jedan od kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice je i lider Građanske inicijative Srbija, demokratija pravda Oliver Ivanović. Srđan Popović, poslanik Srpske u prethodnom skupštinskom sazivu kandidat je za gradonačelnika Gračanice. Zoran Todić je kandidat za opštinu Leposavić, dok je za Parteš prijavljen Dragan Petković, a za Klokot Strahinja Spasić.

Kako javlja RTK na severu Kosova tokom izbornog dana biće angažovano oko 400 policajaca. Izbore pratiti više od 30.000 posmatrača.

 

Punkt Jarinje zatvoren za saobraćaj

 

Privedene su tri osobe iz autobusa sa raseljenima iz Kragujevca na punktu Jarinje zbog sumnje da se u autobusu nalazi eksplozivna naprava. Punkt je zatvoren za saobraćaj a raseljeni ne mogu da uđu na KiM da glasaju, javlja RTS.

 

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here