Home DRUŠTVO KADRIRANJE BAHATE DIREKTORKE “POŠTE” Izbegava da imenuje direktore, da bi sve mogla...

KADRIRANJE BAHATE DIREKTORKE “POŠTE” Izbegava da imenuje direktore, da bi sve mogla da kontroliše SAMA

SHARE

Da su partijski kadrovi bog i batina, da mogu i zakon da krše a da za to ne budu kažnjeni, potvrđuje slučaj Mire Petrović, v.d. direktorke „Pošte Srbije“, koja nije imenovala četiri izvršna direktora.

Tako ovim velikim sistemom rukovodi sama, iako joj Zakon o javnim preduzećima, Statut, ali i sistematizacija radnih mesta, nalažu da postavi izvršne direktore, stručnjake koji bi potpomogli uspešnoj realizaciji poslovne politike. Umesto njih, visoka funkcionerka Partije ujedinjenih penzionera (PUPS) postavila je svoje specijalne partijske savetnike sa kojima rukovodi ovim javnim preduzećem, a posledica ovakve kadrovske politike vidi se u padu obima poštanskih usluga, ali i padu standarda zaposlenih. Tako bar tvrde sindikati ovog javnog preduzeća u pismu koje su poslali premijerki Ani Brnabić, tražeći od nje da preispita postupke v. d. direktorke i kazni njeno bahato ponašanje, odnosno kršenje zakona.

Za njih je izbegavanje imenovanja izvršnih direktora put u samovlašće jer zakon nalaže da ta mesta zauzmu stručnjaci. Ona ih očigledno ne želi u svojoj blizini pa se umesto njih okružila partijskim kadrovima PUPS koji vedre i oblače. U isto vreme, ljudi koji imaju poslovni integritet napuštaju kompaniju, jer su smenjeni ili skrajnuti na neadekvatna radna mesta. Ovakve stvari prete da Petrovićeva od „Pošte“ naprave partijski feud PUPS-a, koji će sve skupo da košta, upozorava Samostalni sindikat poštanskih radnika.

– Najbolji primer za to je smena i odlazak Mihaila Jovanovića, koji nije bio dobar stručnjak za „Poštu“, ali jeste za Vladu Srbije, koja ga je imenovala za direktora kancelarije za E-upravu. Stručnjaci nam odlaze, a dovode se partijski kadrovi, među kojima ima i penzionera. Izbegava se imenovanje izvršnih direktora, četiri mesta su upražnjena, iako je to obaveza po Zakonu o javnim preduzećima i našem Statutu. Zbog ovakve kadrovske politike imamo pad obima poštanskih usluga, a udeo privatnih operatera raste, i skandalozno nizak standard zaposlenih čije su plate oko 37.000 dinara. Može li zakon da se krši a da se ne bude kažnjen – pitaju premijerku sindikalci.

Interesantno je da je Mira Petrović, nakon devet meseci odbijanja i nakon protesta radnika, odjednom pristala da razgovara sa predstavnicima sindikata. Naš izvor iz Vlade Srbije tvrdi da joj je naloženo da pod hitno nađe način da sve nezakonitosti ukloni, uključujući i one koje se odnose na imenovanje izvršnih direktora.

loading...

– To što je Petrovićeva ignorisala nezadovoljstvo zaposlenih nije naišlo na odobravanje u kabinetu premijerke. Brnabićeva je zatražila da se direktorka hitno sastane sa sindikalcima i da se nađe način da se njihovi zahtevi uvaže. To se posebno odnosi na imenovanje izvršnih direktora iz redova stručnjaka, a ne partijskih aktivista, ali i na poboljšanje socijalnog statusa zaposlenih – kaže naš sagovornik.

Predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika Zoran Pavlović kaže da radnici postavljaju i pitanje povećanja plata.

– Razgovarali smo juče sa v.d. direktorkom Mirom Petrović i dali smo joj rok da do 30. oktobra utvrdi zašto „Pošta Srbije“ nije deo javnog sektora sada kad se povećavaju plate, a bila je kada su se umanjivale. Ona nam je obećala da će to razrešiti s nadležnim državnim organima. Do 30. oktobra čekamo odgovor na ovaj zahtev, ali i onaj koji se odnosi na isplatu zarade iz dobiti, kao i na adekvatnu kadrovsku politiku – kaže Pavlović za „Blic”.

Pošta: To je nadležnost direktora

Iz „Pošte Srbije” nam nisu direktno odgovorili zašto nisu imenovani izvršni direktori kompanije i da li su počeli pregovori sa sindikatima u vezi s rešavanjem statusnih i socijalnih pitanja.

– Zakonom o javnim preduzećima predviđeno je da su NO i direktor organi javnog preduzeća. Pitanje izbora izvršnih direktora je u nadležnosti direktora. Što se tiče pregovora, oni se kontinuirano vode sa svim sindikalnim organizacijama – rekli su nam u PR službi „Pošte“.

(blic.rs)

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here