Home POLITIKA Protest u Beogradu – “za fer i poštene gradske izbore”

Protest u Beogradu – “za fer i poštene gradske izbore”

SHARE

Na Trgu Republike je održan protest Pokreta slobodnih građana Srbije sa kojeg su upućeni zahtevi za fer i poštene izbore.

Takođe su izneti zahtevi i u vezi sa medijskim predstavljanjem stranaka i kandidata, a koji su predati u Skupštini grada, RTS-u i REM-u.

Okupljenima se obratio predsednik PSG Saša Janković koji je rekao da žele da grade, a ne da ruše, da je za to potrebno da se pobedi na izborima odnosno sačuvaju izbori od krađe, i ponovio tvrdnje da je beogradskoj opštini Vracar povećan broj glasača.

Janković, koji je na skupu povodom oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu čestito taj dan Beograđanima, smatra da je sada “zemlja okupirana iznutra”, i obećao je da će zatvoriti sve obrazovne institucije u kojima rade lažni profesori koji izdaju lažne diplome.

Janković navodi da su se vratili “Bojić, Vučelić, Vulin je ministar odbrane” i poručio da će biti sprovedena lustracija i biti odstranjeni svi koji su napravili ovakav sistem i koji će moći da rade, “ali ne da uče našu decu i da nam sole pamet”.

loading...

“Jedna kolona smo svi mi”, poručio je Janković.

Ponovljeno je ranijih pet zahteva, među kojima je da se ovlašćenim licima iz opozicionih stranaka omogući uvid u uređen i jasan birački spisak, da osobe koje nemaju prijavljeno prebivalište šest meseci pre održavanja izbora u Beogradu nemaju pravo da glasaju, da Gradska izborna komisija bude formirana u skladu sa zakonom, a da nijedna stranka ili koalicija ne može da ima više od polovinu članova.

Traži se obezbeđivanje jednakog tretmana vlasti i opozicije u medijima, kao i da REM radi svoj posao i omogući poštovanje zakona o medijima i informisanju, te da nosioci javnih funkcija ne zloupotrebljavaju državne resurse u predizbornoj kampanji.

Od javnih servisa RTS i RTV traže nepristrasno, objektivno izveštavanje o aktivnostima politčkih aktera koji su podneli izborne liste za učestvovanje u izborima, besplatno vreme iste dužine za sve, za promociju na radiju i televiziji, uz fer određivanje temina promocije…

Zahtevaju i odbijanje emitovanja propagande – informativnih sadržaja koji su proizvod produkcija političkih stranaka i kandidata, eliminaciju negativne kampanje…a od komercijalnih medija nepristrasno, objektivno, nediskriminatorno izveštavanje o aktivnostima političkih aktera koji su podneli izborne liste za učestvovanje u izborima.

Slični zahtevi su upućeni i onlajn medijima.

Od REM-a, pored ostalog, zahtevaju budno praćenje medijskih sadržaja elektronskih medija koji su u vezi sa predizbornom kampanjom i neodložno reagovanje na svako kršenje pravila ponašanja medija u predizbornoj kampanji, uz izricanje predviđenih mera, uz obaveštavanje javnosti.

Upućena i lista zahteva Savetu za štampu kao i Minsiatrstvu za kulturu a takođe u vezi sa izborima i poštovanju zakona.

Na skupu su govorili i Sergej Trifunović i Srbijanka Turajlić koja je rekla da je reč o “osveti dvojice ljudi – Siniše Malog i Gorana Vesića” koji su, kaže, svesni da neće dobiti izbore “i da se za razliku od lišća oni na proleće neće vratiti”.

Turajlić je rekla i da broj kolona nije bitan, već je bitno da bude onoliko kolona da svaki građanin može sebe da prepozna u jednoj, “a oni koji ne mogu da skupe dovoljno ljude treba da se pridruže onima koji to mogu i koji treba da ih prime”.

Okupljeni su prošetali do zgrade RTS, i REM, a onda se na Trgu Republike pridružili koncertu koji je organizovala Inicijativa “Ne davimo Beograd”.

 Izvor: B92
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here