Home POLITIKA Aeromiting u Batajnici, protest i koncert na Trgu republike

Aeromiting u Batajnici, protest i koncert na Trgu republike

SHARE

Vlast i opozicija danas na različite načine obeležavaju Dan oslobođenja Beograda

Centralna svečanost u okviru obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, pod nazivom “Sloboda 2017”, počeće danas u 12 sati na aerodromu u Batajnici.

Prisustvovaće najviši srpski zvaničnici, predvođeni predsednikom države Aleksandrom Vučićem, i ruski ministar odbrane Sergeja Šojgu.

Opozicioni Pokret slobodnih građana, koji predvodi Saša Janković, zakazao je za 19 časova skup na Trgu republike, sa kojeg će, kako je najavljeno, poslati zahteve vlasti da organizuje fer i demokratske izbore. Takođe, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd održaće u 20 sati na Trgu republike protestni koncert.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će na manifestaciji “Sloboda 2017” biti prikazan deo sposobnosti Vojske Srbije. Kako se navodi, javnosti će prvi put biti predstavljeni novi avioni mig 29 i savremena oprema vojnika po konceptu 1500.

“U statičkom delu prikaza biće predstavljeni novi proizvodi Odbrambene industrije Srbije. U letačkom delu prikaza učestvovaće avijacija Vojske Srbije, a završetak programa obeležiće nastup ruske akro-grupe “Striži”. Prikazu sposobnosti Vojske Srbije prisustvovaće najviše državno i vojno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Republike Srbije”, navodi se u saopštenju.

loading...

Svečani doček ruskog ministra odbrane organizuje se na aerodromu “Nikola Tesla”, a zatim će se Šojgu sastati sa svojim srpskim kolegom Aleksandrom Vulinom u zgradi starog Generalštaba. Šojgu i Vulin će položiti vence na Spomenik oslobodiocima Beograda i na Spomenik sovjetskom vojniku na Novom groblju, a posetiće i Hram Svetog Save, gde će razgovarati sa patrijarhom Irinejom.

Očekuje se da ruski ministar sa srpskim zvaničnicima razgovara o razvoju vojnotehničke saradnje, isporuci šest migova, kao i oklopne tehnike i tenkova, te o statusu Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. Ruski migovi, podsetimo, počeli su da u delovima stižu u Srbiju 2. oktobra.


Pored centralne svečanosti na aerodromu u Batajnici, u Narodnom pozorištu u Beogradu u 17 sati organizuje se svečana akademija, na kojoj će govoriti ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Na protestu Pokreta slobodnih građana govoriće Ana Janković, predsednica Odbora PSG za ljudska i manjinska prava, Srbijanka Turajlić, profesorka Univerziteta u penziji, glumac Sergej Trifunović i Saša Janković, koji je za Danas rekao da će “ako treba, govoriti i sa žardinjera”. Na skup su pozvani “svi ljudi koji žele slobodni Beograd”, a svoj dolazak najavio je Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, partije u nastajanju. Podsetimo, na protestu Jankovića i Jeremića održanom 6. oktobra postavljeno je pet zahteva u vezi sa izbornim uslovima, dok će današnji skup biti završen šetnjom takozvanom “medijskom trasom” do RTS-a, gde će biti predati stari i novi zahtevi.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd saopštila je da organizovanjem protestnog koncerta “slavi ideju grada koji pripada svima, solidarnost, jednakost, antifašizam i slobodarski duh Beograda na koji smo ponosni”… Kako je najavljeno, na koncertu će nastupiti Jarboli, Horkestar, Mravi, Trnje i MC Cjofo i DJ Flip.

Uputstva za građane

Ministarstvo odbrane saopštilo je da se mole građani koji žele da posmatraju prikaz “Sloboda 2017” da na aerodrom Batajnica dođu u periodu od devet do 11 sati. “Ulaz na aerodrom će biti omogućen na kapijama 1, 1A i 2, koje će biti obeležene, a nalaze se na putu Batajnica – Nova Pazova (ulaz neće biti moguć kod Vazduhoplovnog zavoda “Moma Stanojlović”). Zbog opšte bezbednosti, saobraćaj od centra Batajnice do Nove Pazove, kao i isključenje sa auto-puta kod Novih Banovaca ka Batajnici će biti zatvoreni za privatna vozila. Linije gradskog prevoza biće pojačane iz centra Batajnice i Nove Pazove do aerodroma. Napominjemo da parking na aerodromu i ispred aerodroma Batajnica nije moguć”, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, građani koji stignu u Batajnicu BG vozom moći će da koriste i posebne lokalne linije GSP, koje će polaziti sa železničke stanice i iz centra Batajnice i prevoziti putnike direktno do vojnog aerodroma. “U saradnji sa Gradom uvedene su kružne šatl linije na tom potezu. Molimo građane koji dolaze da posmatraju Prikaz “Sloboda 2017″ da slede uputstva predstavnika MUP-a i Vojske Srbije”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here