Home Region Počelo ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu za ratne zločine u Osijeku

Počelo ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu za ratne zločine u Osijeku

SHARE

Pred Županijskim sudom u Zagrebu danas je počelo ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu i drugim optuženima za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, u slučajevima poznatim kao “Selotejp” i “Garaža”.

Glavaš je zbog tih zločina bio pravosnažno osuđen na osam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta, kao i prvostepena od deset godina, a predmet vraćen na novo suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

Glavaš i saptuženi u tom slučaju – Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, izjasnili su se da nisu krivi za zločine.

Ustavni sud je početkom 2015. ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda iz 2010. godine kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora i predmet vratio na novo suđenje.

Protiv Glavaša je tada ostala na snazi prvostepena presuda od deset godina zatvora, na koliko je osuđen zbog ratnih zločina u slučajevima “Garaža” i “Selotejp”. I svi drugi optuženi bili su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

loading...

Vrhovni sud je 2016. poništio tu prvostepenu presudu zagrebačkog Županijskog suda zbog bitnih povreda krivičnog postupka i slučaj vratio na novo suđenje.

Do odluke Ustavnog suda 2015. godine, Glavaš je više od pet godina proveo u zatvoru u Mostaru u Bosni i Hercegovini, u koju je pobegao uoči izricanja prvostepene presude u Hrvatskoj, i čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

Glavaš se tereti za ubistva više srpskih civila, od kojih su neki bačeni u reku Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta. Neke od žrtava su u garaži Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku, na čijem čelu je bio Glavaš, bile prisiljene da piju kiselinu iz akumulatora.

Ustavni sud je u obrazloženju odluke o ukidanju pravosnažne presude Glavašu, izmedju ostalog, naveo da je Vrhovni sud pogrešio kad je na zločine počinjene posle medjunarodnog priznanja Hrvatske primenjivao odredbe Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemedjunarodnih oružanih sukoba.

Glavaš od početka tvrdi da je žrtva političkog progona koji su naredili bivši hrvatski premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader i tadašnji vrh HDZ.

Izvor: Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here