Home Region Prvi krug lokalnih izbora u Makedoniji

Prvi krug lokalnih izbora u Makedoniji

SHARE

U Makedoniji se danas održava prvi krug lokalnih izbora na kojima se biraju gradonačelnici i odbornici u 80 opština i u Gradu Skoplju.

Ovo su prvi izbori nakon političke krize do koje je došlo posle parlamentarnih izbora i nasilja u Sobranju a koja je okončana smenom dotadašnjeg premijera Nikole Gruevskog.

Šesti po redu lokalni izbori u Makedoniji biće sprovedeni na 3.480 biračkih mesta, a nadziraće ih posmatrači OEBS i nekoliko nevladinih organizacija i ambasada.

Prema procenama analitičara, najžešća bitka na ovim izborima vodiće se u makedonskoj prestonici, gde će se za poziciju gradonačelnika takmičiti osam kandidata iz različitih političkih partija.

Ankete pokazuju da su favoriti za prvog čoveka Skoplja kandidati dve najuticajnije makedonske partije – opozicone VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, i SDSM, stranke na vlasti, aktuelnog premijera Zorana Zaeva, Koče Trajanovski, odnosno Petre Šilegov.

loading...

Najveći broj opština u Makedoniji trenutno drži opozicioni VMRO DPMNE Nikole Gruevkog, a glavni konkurent vladajući SDSM, ima gradonačelnike u tri lokalne samouprave. Obe najveće stranke očekuju da će pobediti na lokalnim izborima.

U opštinama pretežno naseljenim Albancima najviše gradonačelnika ima DUI, kojem će se na ovim izborima suprotstaviti Alijansa za Albance i Pokret Besa.

Drugi krug izbora za gradonačelnike biće održan dve sedmice kasnije, 29. oktobra.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here