Home DRUŠTVO Novi ruski šef u Nišu: Nećemo ostaviti Srbiju na cedilu

Novi ruski šef u Nišu: Nećemo ostaviti Srbiju na cedilu

SHARE

Nećemo ostaviti Srbiju na cedilu rekao je novi direktor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu Viktor Guljevič u intervjuu Sputnjiku i dodoao da mu ne pada na pamet da nekoga ubeđuje da to nije vojna baza.

Dolazak Viktora Guljeviča, komandanta sa Bajkala, u Niš uzburkao je strasti oko Srpsko–ruskog humanitarnog
centra, navodi Sputnjik i dodaje da je reč o spasiocu međunarodne klase, ali i svetskom stručnjaku za lavine, koji je doktorirao na Irkutskom univerzitetu i koji u Ministarstvu za vanredne situacije Rusije radi više od dvadeset godina.

On u intervjuu govori o planovima Centra, budućoj pomoći Rusije Nišu, međunarodnoj saradnji u regionu, ali
i o rizičnom poslu spasioca u planinama Bajkala. Za Srpsko- ruski humanitarni centar rekao je da veoma dobro opremljen i da je dobro što je u vlasništvu Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Moj glavni zadatak je da ovo postane regionalni centar za obuku na Balkanu. Ovo mesto ima veliku perspektivu. Sva moja energija biće usmerena na to, a najbolji vid saradnje ruske i srpske strane biće razmena iskustava među
spasiocima”, naglasio je Guljevič.

Na pitanje da li je pred dolazak u Niš proveo tri dana na brifingu u Moskvi i da li mu je tamo rečeno da mnogi sa
Zapada misle da je reč o novoj vojnoj bazi Rusije, on kaže da niko nije morao ništa da mu objašnjava jer čita novine.

“Nisu mi dali ni instrukcije kada je u pitanju politika, mi kao Centar, kao humanitarna međuvladina organizacija, time uopšte ne treba da se bavimo. Naravno, uvek će biti onih koji će, šta god da ja ili neko od nas rekao, pričati loše o tome”, smatra Guljevič.

loading...

Šta god da uradimo, tražiće ono za šta mogu da se zakače da iz toga izvuku nešto loše. Ne pada mi na pamet da
to komentarišem, da nekoga ubeđujem u suprotno. Znate da je Centar otvoren za sve, svako može da dođe i vidi”, istakao je Guljevič. On je rekao i da se slaže sa ranijom izjavom Dmitrija Rogozina da Centar treba unapreditii da u tom smislu iz Rusije može da stigne još mnogo opreme i tehnike.

“Ali naš zadatak nije da pošaljemo što više spasilaca koji će ovde dežurati, već spasioce najvišeg ranga koji mogu da obuče vaše. Želimo da radimo i sa decom u školama i na univerzitetima, sa volonterskim i državnim organizacijama, cilj je da obučimo što više Srba za reagovanje u vanrednim situacijama. Deset spasilaca iz Rusije ne mogu mnogo da
učine. Naš cilj nije da napravimo Centar kao što su oni u Rusiji, mi smo velika zemlja, uostalom, imamo mnogo više novca, već da sistem prilagodimo vama u Srbiji”, reklao je Guljevič. On je podsetio da je jedan od ciljeva Centra da
se njegove rezerve popunjavaju.

Prema njegovim rečima, doći će nove učionice i oprema.

“Što se toga tiče, nećemo ostaviti Srbiju na cedilu. Kada jednom nekome pružiš ruku, naravno da ćeš nastaviti to da radiš, tako kaže izreka. Centar je formiran kao dugoročan projekat koji treba da pokaže Srbiji kako da reaguje u
vanrednim situacijama, tokom čestih poplava i požara. Želimo da pomognemo da povratite sistem civilne zaštite koji ste imali pre raspada Jugoslavije”, rekao je, novi direktor Srpsko- ruskog centra u Nišu.

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here