Home DRUŠTVO 1.1 milion za ćevape od para gladnog naroda !

1.1 milion za ćevape od para gladnog naroda !

SHARE

Opština Pantelej parama građana plaća kafane u Nišu, Beogradu i na auto-putu

Svinjske kolenice sa renom, jagnjetina ispod sača, kare u skrami, ribić u kajmaku, bečka šnicla i ramstek na žaru samo su neki od specijaliteta koje će funkcioneri Opštine Pantelej i njihovi gosti jesti u 4 kafane od Niša do Beograda, sa kojima su potpisani ugovori ukupne vrednosti 1,1 milion dinara, a čije će račune platiti građani.

Nije novina da niške opštine i javna preduzeća sklapaju ugovore sa kafanama u kojima povremeno ručaju funkcioneri ili tamo odlaze sa svojiim gostima i poslovnim partnerima.

Međutim, ono što je novina u javnoj nabavci koju je ove godine raspisala Opština Pantelej je angažovanje kafana na auto-putu Niš – Beograd i u samom glavnom gradu.

meni-ni-bgSamo jaka hrana na auto-putu; foto: printscreenStandardne javne nabavke ovog tipa drugih opština i preduzeća, u koje su novinari Južnih vesti imali uvid, obično traže ugostiteljske objekte isključivo u Nišu, ali očigledno funkcionerima iz Opštine Pantelej to nije bilo dovoljno.

Iz konkursne dokumentacije, u kojoj se nalazi i spisak jela koje opštinari traže od ugostitelja, evidentno je da kako kafane napreduju prema severu, tako je i meni ekskluzivniji.

loading...

Dok su zahtevi za niške kafane bili, reklo bi se standardni – pljeskavica, bela vešalica, podvarak, punjene paprike, sezonska salata i baklava, kafana na auto-putu je već morala da obezbedi i jagnjeće i praseće pečenje, juneći gulaš, ribić u kajmaku i jagnjetinu ispod sača u svom meniju. Od salata je pored moravske, tražena i grčka, a za desert su po volji funkcionera bile palačinke, baklava i voćna salata.

meni-bgEkskluzivni meni u prestonici; foto: printscreenNajekskluzivniji meni trebalo je da ponudi kafana iz Beogarda. Od tamošnjih ugostitelja je između ostalog traženo da u ponudi imaju i goveđi pršut, papriku u pavlaci, karađorđevu i bečku šniclu, dimljena svinjska rebra, teletinu (bez koske) i filete lososa i pastrmke.

Zbog čega će Opština Pantelej plaćati čak 4 kafane, i to čak dve van teritorije Niša, zasada nije poznato, jer predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević nije odgovorio na pitanja novinara Južnih vesti koja su mu poslata još 11. jula.

vasiljevićVasiljević ne odgovara na pitanja; foto: JV arhivaU međuvremenu je javna nabavka okončana, a funkcionere iz Panteleja i njihove goste hraniće niške kafane Svrljižanka i Biser. Na auto-putu opštinari će jesti u Kapijama Šumadije, dok je u Beogradu izabran restoran K2 iz Zemuna.

Kako piše u konkursnoj dokumentaciji, pomenute kafane su uglavnom bile i jedini ponuđači na tenderu, jedino je u partiji “etno kafane” pored Bisera konkurisao i restoran Stadion.

Za usluge svih kafana iz ovogodišnjeg budžeta Opštine, kako piše u Odluci o dodeljenim ugovorima, biće izdvojen 1,1 milion dinara.


Dobrašinović: Nesvakidašnja javna nabavka

Predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija i građanski nadzornik u brojnim javnim nabavkama Dragan Dobrašinović, kaže da se do sada nije sreo sa javnom nabavkom u kojoj opštine plaćaju i kafane na auto-putu.

Za Beograd donekle i razumem, jer kada idu gore ljudi moraju i da jedu. To bih mogao da razumem, ali ovo na auto-putu mi više liči na neku laganu zabavu. Nema logke na putu koji traje oko 2 sata da postoji takva varijanta – kaže Dobrašinović.

Naglašava i da je Srbija toliko mala zemlja da gde god da ideš nema potrebe da svraćaš usput i jedeš. Sa druge strane, traženi meni koji je naveden u konkursnoj dokumentaciji posebno za beogradske ugostitelje, kako kaže Dobrašinović, ukazuje “na neke bahanalije”.

Postavlja se i pitanje, kaže ovaj ekspert za javne nabavke, kolike su realne potrebe jedne gradske opštine da putuje tako često u Beograd da bi imala kafane i na samom putu i u prestonici.

Zaključuje da na kraju ovakve javne nabavke ukazuju na sklonosti tih funkcionera i “njihove niske pobude”.


Odstupili i od sopstvene prakse

Da je odluka o angažovanju kafana na auto-putu i u Beogradu nesvakidašnja, pokazuju i ugovori koje je Opština Pantelej za ove usluge sklapala ranijih godina.

Naime, u 2015. i 2016. godini je takođe za restorane i kafane iz budžeta izdvajano oko milion dinara, ali nikada nisu plaćani računi u ugostiteljskim objektima van Niša.

2015. godine bili su angažovani BiserSvrljižanka i Todor iz Niša, a posebna javna nabavka je bila raspisana za kafanu koja služi divljač i tu je posao dobila kafana Kod Šipe, na Kameničkom visu.

I naredne godine su posao dobile iste kafane iz Niša i okoline.

(južne vesti)

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here