Home DRUŠTVO Vučić: Napisali smo pismo o Kataloniji, ali nas Španija moli da ga...

Vučić: Napisali smo pismo o Kataloniji, ali nas Španija moli da ga ne šaljemo da ih ne bismo destabilizovali

SHARE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je tekst pisma za Evropsku uniju povodom katalonskog referenduma gotovo, da ga je on već potpisao, ali da ga premijerka neće sutra odneti u Brisel, već će biti dostavljeno kasnije, na molbu ŠŠpanije, kako ne bi pogorššalo situaciju u toj zemlji.

Vučić je objasnio na pres konferenciji da će pismo, ozbiljno i temeljno, premijerka potpisati posle posete Briselu, kada dobije saglasnost vlade.

Odlaganje slanja pisma Evropskoj uniji ne znači, međutim, da će predsednik i vlada odustati od insistiranja na odgovorima koje namerava da uputi Evropskoj uniji, a pre svega – kako Katalonija ne može, a samoproglašena nezavisnost Kosova i Metohije je mogla da se proglasi legalnom.

On je na pres konferenciji koju je držao s evropskim komesarom za humanitarna pitanja Hristosom Stilijadesom, a upitan da li je su razgovarali o Kataloniji i evropskoj perspektivi Srbije, rekao da je govorio razgovorima Beograda i Prištine, te o tome koliko je teško da Srbima objasni različite aršine koje EU primenjuje.

– Moja je dužnost kao predsednika da kažem na svakom mestu kako je teško za srpski narod da razume različite aršine i principe koji se primenjuju kad je u pitanju Srbija – rekao je Vučić.

loading...

Kako je rekao, njegova je dužnost da to govori na svakom mestu, ali i da je u tom smilu zahvalan i Stilijadesu, ali i Mogerini, jer “žele mir i pomažu da ga sačuvamo kroz užasno teške razgovore s kosovskometohijskim Albancima”.

– To radimo da bismo sačuvali naše ljude i predvideli voju buducnost. Govorio sam o tome i zato što tu peravde za Srbe i Srbiju nema – primetio je.

Brnabić: Na molbu Španije ne šaljemo pismo Briselu

I predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je danas da neće u Brisel odneti pismo povodom stava EK o referendumu u Kataloniji, jer su španske vlasti zamolile da zbog osetljivosti situacije u toj zemlji to pismo ne šaljemo.

– Imali smo molbu od Španije da ne pošaljemo pismo. Španija je naš veliki prijatelj i partner, imali smo od njih veliku podršku i za Interpol, Unesko i za evropske integracije, tako da ćemo u saradnji sa njima odlučiti kako ćemo dalje – rekla je Brnabić.

Ona je novinarima u Beogradu otkrila sadržaj tog pisma, u kome se apostrofira da Evropska komisija mora biti neutralna.

– Zbog toga nam nisu jasne izjave EK koje nekako potvrđuju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Šta to znači da li je neko član EU ili ne. Ustav Španije to ne priznaje i EK je u pravu, ali zašto se tako ne gleda i na Srbiju, ni naš Ustav to ne priznaje – naglasila je Brnabić.

Ona je ponovila da je Srbija saglasna sa stavom EK i da priznaje teritorijalni integritet i suverenitet Španije.

(blic.rs)

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here