Home POLITIKA Vlada usvojila Predlog zakona o dualnom obrazovanju

Vlada usvojila Predlog zakona o dualnom obrazovanju

SHARE

 

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o dualnom obrazovanju, saopšteno je nakon današnje sednice Vlade.

Ovim zakonom bi se, kako se navodi, “omogućilo efikasnije obrazovanje, a mladima obezbedilo zapošljavanje odmah posle srednje škole”.

“Cilj zakona je prilagođavanje srednjeg stručnog obrazovanje potrebama privrede, smanjivanje stope nezaposlenosti mladih do 25. godine i jačanje konkurentnosti privrede Republike Srbije na regionalnom i globalnom nivou”, saopšteno je nakon sednice Vlade.

Vlada je, takođe, usvojila i predloge zakona o izmena i dopunama zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju. Predlozi se odnose, kako je navedeno, pre svega, na usaglašavanje sa predlogom sistemskog prosvetnog zakona koji je nedavno usvojila Narodna skupština.

loading...

“Njima se redefiniše vreme učenika provedeno u školi, čime se gradi drugačija slika škole koja treba da bude mesto za učenje i razvoj učenika, ali se i oslobađa prostor za vannastavne aktivnosti koje su ranije bile zapostavljene. Proširuju se mogućnosti za obrazovni turizam – škole i specijalizovane ustanove za decu i učenike koje imaju odgovarajuće uslove mogu postati centri za realizaciju nastave u prirodi čime bi se pojeftinili troškovi ovakvih aktivnosti a ujedno bi se potpomogao i razvoj na lokalnom nivou. Uvodi se novi koncept državne mature koja treba da unapredi kvalitet srednjeg obrazovanja i omogući prohodnost učenicima na sledeće nivoe obrazovanja”, navodi se u saopštenju.

Takođe je doneta Odluka o formiranju Radne grupe za implementaciju projekta „Jadar“.

Radnu grupu, prema navodima iz saopštenja, čine predstavnici Vlade Srbije i društva „Rio Sava“, koje pripada globalnoj rudarskoj kompaniji „Rio Tinto grupa“ i koje je “već uložilo značajna sredstva u geološka istraživanja u Srbiji”, saopštila je Vlada. Projekat „Jadar“, kako se navodi, predstavlja značajnu priliku da privatni sektor doprinese razvoju rudarskog sektora u Republici Srbiji i da bude ključni pokretač stranih direktnih investicija.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here