Home DRUŠTVO Radnici podneli krivičnu prijavu protiv direktora Fabrike kablova

Radnici podneli krivičnu prijavu protiv direktora Fabrike kablova

SHARE

Oko 2.000 radnika Fabrike kablova u Jagodini podnelo je danas krivičnu prijavu protiv generalnog direktora te fabrike Ratka Vučurovića, jer ih je uslovio da potpišu sporazum kojim se odriču isplate zaostale zarade.

Krivična prijava poneta je Višem tužilaštvu u Jagodini i to je prva krivična prijava zbog prevare radnika da se odreknu svojih zarada, rekao je Todorić. On je naveo da je radnicima rečeno da potpišu sporazum da se odriču zaostalih zarada ili da im u suprotnom neće biti isplaćene otpremnine.

“Tužilašto treba da postupi po krivičnoj prijavi. Ovo će pokazati da li će država da toleriše ovakvu praksu ili da je sankcioniše”, rekao je pravni zastupnik radnika i dodao da su takvi sporazumi nezakoniti i ništavni.

“Reč je o dugovanju od oko 6.000 evra. Niko se ne može odreći zarade, niti sudske zaštite. Država je odgovorna za dugovanja društvenih preduzeća”, rekao je on.

Todorić je objasnio da je reč o radnicima koji su 2016. godine proglašeni tehnnološkim viškom, a kojima su na osnovu socijalnog programa sledovale otpremnine.

loading...

Prema njegovim rečima, reč je o organizovanoj prevari radnika koji ne znaju svoja prava, a takve stvari dešavale su se i u drugim preduzećima. On je naveo i da će radnici preko suda tražiti zarade.

Isplata socijalnog programa za radnike Fabrike kablova u Jagodini počela je u avgustu 2016. godine, a prema tadašnjim izjavama rukovodilaca fabrike za otpremnine se izjasnilo nešto više od 800 radnika.

“Oko 350 radnika nije se izjasnilo za socijalni program, a u toku je sprovođenje reorganizacije proizvodnih procesa. Konačnu odluku o Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR) imaćemo za dva do tri meseca”, rekao je tada Vučurović.

UPPR predviđao je da se potraživanja poverioca, a u slučaju Fabrike kablova to je država, pretvaraju u akcije, tako da država postaje većinski vlasnik fabrike.

Fabrika kablova je bila jedno od 17 strateških zaštićenih preduzeća. Ova fabrika je u vreme bivše Jugoslavije zapošljavala 10.000 radnika.

Izvor: Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here