Home DRUŠTVO Nepostojeća kuća predmet spora među vlasnicima

Nepostojeća kuća predmet spora među vlasnicima

SHARE

Prinudno iseljenje porodice Vuksanović iz nove kuće koju su sami sagradili može se očekivati svakog momenta

U trenutku kada je nova kuća građena, Vuksanovići su imali vlasništvo nad jednom šestinom starog objekta, stanarsko pravo i tumačenje sudskog veštaka da je objekat nebezbedan * Vuksanović: “Vlasnici starog objekta pojavili su se šest meseci nakon izgradnje nove kuće potražujući vlasništvo nad nepostojećim objektom” * Sud je uvažio prigovor opštine Savski venac pa je pokrenut parnični postupak kako bi se izvršenje proglasilo nedopustivim

Porodici Vuksanović preti izbacivanje iz kuće na opštini Savski venac u čiju su izgradnju uložili vlastiti novac, posle dvadesetogodišnjih sudskih sporova oko zajedničkog vlasništva nad starom kućom koja se nalazila na parceli, a odavno je srušena.

Opština Savski venac pomogla je Vuksanovićima da odlože izvršenje, donekle ispravljajući time neraščišćene odnose sa ostalim vlasnicima koji su nastali kada je upravo opština prodala ovoj porodici deo vlasništva nad srušenom kućom.

Naime, nepostojeći objekat oko koga je vođen sudski spor imao je šest vlasnika, od kojih je jedan opština Savski venac od koje su Vuksanovići, kako kažu, potpuno legalno otkupili deo vlasništva. Nakon pravosnažne presude u korist ostalih vlasnika, ugovor između opštine i ove porodice je poništen, a privatni izvršitelji došli su na vrata Vuksanovića kako bi ih izbacili iz nove kuće koju su ovi sagradili.

Prvi pokušaj iseljenja ove porodice odložen je za tri meseca zbog teškog zdravstvenog stanja Zorana Vuksanovića, kojem je desetak dana ranije amputirana noga.

Vojislav, sin vlasnice novog objekta, Snežane Vuksanović, kaže da su se vlasnici starog objekta pojavili šest meseci nakon izgradnje nove kuće potražujući vlasništvo nad nepostojećim objektom i zvaničnim zahtevom da se sudskim putem poništi ugovor između porodice Vuksanović i opštine, kao i da se ova porodica momentalno iseli iz nove kuće. U trenutku kada je nova kuća građena, Vuksanovići su imali vlasništvo nad jednom šestinom starog objekta, legalno stečeno stanarsko pravo i tumačenje sudskog veštaka građevinske struke da je objekat neuslovan i nebezbedan za život stanara. Napravljeno je još jedno veštačenje, pre samog početka radova, na kojem je utvrđeno da sanacija stare, oronule kuće nije moguća i da je neophodno izgraditi novi objekat. Nakon završenog spora, porodica Vuksanović izgubila je vlasništvo nad objektom u Prilepskoj ulici na Autokomandi, čime je njihova imovina vraćena opštini. Nakon ovakve odluke, opština Savski venac u svojstvu trećeg lica izražava prigovor Prvom osnovnom sudu u septembru 2016. godine u kojem se navodi da “nije izvršena fizička deoba nepokretnosti zbog čega sud ne može da sprovede izvršenje”. Sud je uvažio prigovor opštine i pokrenut je parnični postupak kako bi se proglasilo da je izvršenje nedopustivo.

loading...

Vojislav Vuksanović za naš list objašnjava nejasnu situaciju sa izvodima iz katastra koji su korišćeni u žalbi koju je ova porodica podnela u pokušaju da se zaustavi, kako smatraju, nepravedno izvršenje presude.

– Na rešenje o izvršenju uložili smo žalbu u kojoj je navedeno da objekat izvršenja ne postoji. Kao dokazi priloženi su izvod iz katastra, veštačenja, a u samoj presudi se navodi da na licu mesta postoje dve kuće, jedna veća od oko 66 m2 i manja od 35 m2. U odluci veća koje je odbilo žalbu navedeno je da se na licu mesta nalazi samo jedan objekat sa tim kućnim brojem. Prostim čitanjem katastra ili presude se vidi da je to apsolutno netačno, čak je i protivnička strana spominjala dva objekta u odgovoru na našu žalbu. U istom dvorištu se nalazi manja kuća, koju vlasnici nisu posetili 10 godina nakon što im je pripala sudskom presudom u drugom sporu, a računi za razne dažbine su prešli 300.000 dinara. Naravno veća kuća od 66 m2 ne postoji već skoro 20 godina, što se takođe potpuno jasno vidi iz više veštačenja – rekao nam je Vojislav.


Spor koji vodi opština sa ostalim vlasnicima je u toku, a Vojislav kaže da je postoje sumnje na neregularnosti tokom procesa, zato što je iz predmeta zagubljen dokument na kom se nalazi prigovor opštine.

– Glavni argument bio je i prigovor trećeg lica, GO Savski venac, koja se protivi izvršenju sa svog dela imovine kao i da isto nije moguće, jer nije izvršena fizička deoba. Veće sudija je taj detalj potpuno ignorisalo, da bismo kasnije na zakazanom sastanku u sudu saznali da se prigovor opštine uopšte nije nalazio u predmetu. Nakon naših brojnih urgencija zatureni prigovor je pronađen i doneto je rešenje, kojim se opština upućuje na parnicu, kako bi se izvršenje proglasilo nedopuštenim, ali to samo izvršenje ne zaustavlja. Za zaturivanje predmeta i navođenje informacija suprotnih katastru i samoj presudi, izuzimanje sudija, kao i za druge brojne nepravilnosti smo se mnogo puta obraćali Ministarstvu pravde, odeljenju za nadzor i Visokom savetu sudstva, ali do sada nije bilo reakcije, osim šturih informacija da je postupak u toku – objašnjava član porodice Vuksanović.

I pored obećanja opštine Savski venac da će odgovoriti na naša pitanja, oni i dalje ne objašnjavaju koja je njihova uloga u ovom sporu, pa ni kako će pomoći porodici Vuksanović da sačuva imovinu koju im je upravo opština prodala.

Pre više od dva meseca opštini Savski Venac podneta je i peticija građana u kojoj se od nje zahteva da zaštiti svoju imovinu i spreči izvršenje na državnoj svojini, međutim oni nisu odgovorili kako će postupiti povodom ove peticije.

 

Suvlasnici ljuti što je opština prodala deo kuće

 

Na molbe za drugu stranu priče, neki od ostalih vlasnika uglavnom su odgovarali kontrapitanjem “kako je moguće da opština proda njihovu imovinu bez konsultovanja sa njima kao zakonskim vlasnicima”. Kažu da je to njihov plac i kuća i nije im jasno kako i zašto je dozvoljeno da neko na tom mestu sruši stari i sagradi novi objekat bez njihovog znanja. Jedna od vlasnica, N. B. kaže da je laž da porodica Vuksanović na toj adresi živi 80 godina i da je opština dužna toj porodici da obezbedi stan i smeštaj dodajući da je “to sve sad muvanje”, a za ostale detalje su nam rekli da pitamo njihove advokate, ali nismo dobili njihov kontakt.

 

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here