Home POLITIKA Dnevni red utvrđen bez kvoruma, prekršen Poslovnik

Dnevni red utvrđen bez kvoruma, prekršen Poslovnik

SHARE

 

Poslanici opozicije tvrde da na sednici Skupštine Srbije na kojoj se utvrđivao dnevni red nije bilo kvoruma za odlučivanje i da se radilo mimo zakona i Poslovnika, dok iz vladajuće većine ističu da je kvoruma bilo i da se radilo po propisima.

Opozicija tvrdi da elektronski sistem za glasanje nije bio u kvaru, već da se išlo na ručno prebrojavaje poslanika kako se ne bi videlo da ih nema 126, koliko je potrebno za odlučivanje.

Predstavnici Demokratske stranke i Dveri tvrde i da su tražili da se kvorum utvrđuje prozivkom poslanika, ali da je taj zahtev ignorisan da bi ručnim prebrojavanjem moglo da se manipuliše.

“Ono što mogu da vam posvedočim jer sam sve vreme bio u sali je da onoga trenutka kada smo posumljali u postojanje kvoruma prilikom utvrđivanja dnevnog reda, u tom trenutku se pokvario elektronski sistem. Sistem nije bio pokvaren, nego su hteli da prikriju da nemaju kvorum na početku redovnog jesenjeg zasednja i da prebrojavanjem manipulišu da ih ima više od 126 “, rekao je šef Dveri Boško Obradovića novinarima u Skupštini.

loading...

On je istakao da je Maja Gojković bila u obavezi da na zahtev šefa poslaničke grupe prozivkom utvrdi koliko je poslanika u sali, ali da do toga ipak nije došlo.

“Da je bilo prozivke mogli biste da popišete koliko ih je u sali i da vidite da ih nema 126, a Maja Gojković nije dozvolila da se kvorum utvrdi prozivkom i jasno je da na sednici nisu imali elementarnu prostu većinu za funkcionisanje Skupštine”, kazao je Obradović.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović takođe tvrdi da je elektronski sistem radio, ali da nije bilo kvoruma, pa je zbog toga odlučeno da se ide na “ručno” probrojavanje poslanika, a ne prozivkom.

“Nije bilo kvoruma. Postoji sistem koji pokazuje koliko je bilo poslanika u sali. Sistem je u jednom momentu izbrojao do 124, potrebno je 126 kao što znate, i onda su oni rekli da sistem ne funkcioniše, posle čega su nekoliko puta pozivali preko pola sata poslanike da uđu u salu, oni su ulazili i izlazili, ali nijednog trenutka nije bilo 126”, kazao je Božović.

On je rekao da su poslanici DS u nekoliko navrata i sami brojali poslanike vladajuće većine i da ih nije bilo više od 122.

“Po mom dubokom uverenju sistem je funkcionisao, a ako ne radi – prozivkom se broje. Oni to nisu dozvolili i brojali su na neki svoj način koji je dozvoljen Poslovnikom, ali nije transparentan”, rekao je Božović.

Potpredsednik Skupštine: Sve je u skladu sa Poslovnikom

Potpredsednik Skupštine i šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je novinarima da je kvoruma bilo i da je na jučerašnjoj sednici rađeno u skladu sa Poslovnikom o radu parlamenta.

On je rekao i da je diskreciono pravo predsedavajućeg da odluči da ukoliko elektronski sistem ne radi poslanike prebrojava ručno ili prozivkom.

Kako je dodao, ništa novo nije da deo opozicija po ko zna koji put nekoliko meseci unazad pokušava da kroz opstrukciju obesmisli rad Skupštine i sroza dostojanstvo i ugled parlamenta misleći da će na taj način doći do političkih poena.

“Sve je urađeno u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine, ne možete vi nikoga da prevarite. Sednice su javne, prenose se direktno, ukoliko ne postoji mogućnost da se kroz elektronski sistem utvrdi koliko poslanika u datom trenutku ima u plenumu u Sali, Poslovnik predviđa da predsedavajući to može učini ručnim prebrojavanjem, što je i učinjeno”, naveo je Milićević.

U Poslovniku o radu parlamenta navedeno je da ako sistem za elektronsko glasanje nije u funkciji, o čemu predsednik Skupštine obaveštava narodne poslanike, kvorum se utvrđuje prebrojavanjem narodnih poslanika.

U Poslovniku piše i da ako predsednik, odnosno ovlašćeni predstavnik poslaničke grupe izrazi sumnju u postojanje kvoruma utvrđenog prebrojavanjem narodnih poslanika, može da zatraži da se kvorum utvrdi prozivkom narodnih poslanika, o čemu Skupština odlučuje bez pretresa.

Skupština Srbije juče je počela redovno jesenje zasedanje, a utvrdjivanje dnevnog reda prve sednice obeleženo je pauzama i problemima sa kvorumom neophodnim za odlučivanje.

Izvor: Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here