Home DRUŠTVO Bivši radnici Želvoza podnose tužbu Ustavnom i Evropskom sudu za ljudska prava

Bivši radnici Želvoza podnose tužbu Ustavnom i Evropskom sudu za ljudska prava

SHARE

Bivši radnici fabrike železničkih vozila Želvoz iz Smedereva odlučili su da podnesu kolektivnu tužbu Ustavnom sudu i Evropskom sudom za ljudska prava zbog zaostalih zarada i otpremnina na koje čekaju duže od pet godina.

Grupa od pedesetak radnika se već dve godine svakog ponedeljka okupljaju na Trgu republike u Smederevu sa ovim zahtevom.

Želvoz u stečaju je u petom pokušaju u maju ove godine prodat za 163 miliona dinara firmi Viktori solušns (Victory Solutions) iz Beograda. Procenjena vrednost fabrike bila je 1,15 milijardi dinara.

Italijanska fabrika Čimolaja, koja je zakupila jednu halu Želvoza pre tri godine takođe je bila zainteresovana za kupovinu te fabrike.

Kupovinom smederevske fabrike za remont šinskih vozila kupac je došao do 20 hektara zemlje, na kojoj je oko 95.000 kvadrata hala i pogona, kao i oprema i rezervni delovi.

loading...

Dug Želvoza je veći od četiri milijarde dinara.

Najveći poverilac je država, kojoj je fabrika ostala dužna 2,7 milijardi dinara, zatim Fond za razvoj koji potražuje 1,37 milijardi. Dug za poreze, doprinose i ostale dažbine je 1,35 milijardi dinara, a neizmirene obaveze prema zaposlenima i bivšim radnicima 760 miliona dinara.

Izvor: Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here