Home DRUŠTVO KAKO JE POTPREDSEDNICA PUPS UGROZILA PENZIONERE Direktorka “Pošte” dala posao prevoza novca...

KAKO JE POTPREDSEDNICA PUPS UGROZILA PENZIONERE Direktorka “Pošte” dala posao prevoza novca za penzije firmi sa milionskim dugom

SHARE
Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija Milan Krkobabić i Mira Petrović

Potpredsednica PUPS i direktorka „Pošte Srbije“ Mira Petrović dala je posao transporta novca i penzija firmi koja ima višemilionski poreski dug, saznaje „Blic“.

Petrović je praktično na svoju ruku posao dodelila firmi “Ineks” iako je Komisija za nabavku navela da ta kompanija ne ispunjava uslove. Kako “Blic” saznaje, potpredsednica PUPS, čiji je lider Milan Krkobabić, potpisala je prošle nedelje ugovor sa “Ineksom” vredan najmanje 250 miliona dinara.

OD SEKRETARICE DO DIREKTORKE POŠTE: Mira Petrović na čelu PTT-a

– Direktorka je ignorisala odluku Komisije koja sprovodi nabavku i potpisala ugovor kako je ona želela. Isplata penzija iz fonda PIO vrši se preko „Pošte“ jer jedino ona ima tako razgranatu mrežu. Ako zakaže transport novca između pošta, ili taj transport ne bude dovoljno bezbedan i efikasan, ne daj bože bude eventualno pljačke, trpeće direktno korisnici, a najviše su to penzioneri, kojima su ta sredstva i najpotrebnija – kaže izvor “Blica” iz “Pošte” direktno uključen u ovaj proces.

Kako dodaje, direktorka Petrović ne samo što je obesmislila rad Komisije i ignorisala propise nego je direktno ugrozila interes korisnika i reputaciju „Pošte“.

loading...

Krkobabić, prezime ili zanimanje!?

“Blic” je upozoravao da direktorka “Pošte Srbije” pokušava da posao transporta i obezbeđenja novca vredan 250 miliona dinara namesti firmi “Ineks”. Ona je čak probila i rok za potpisivanje ovog ugovora pokušavajući da namesti posao. Tako je ugovor potpisan mesec dana kasnije, iako ovako odgovoran posao koji podrazumeva i transport i obezbeđenje novca po pravilu može da pripadne samo firmi koja je potpuno čista. Prema uslovima iz konkursne dokumentacije, ne sme imati dugovanja, sudske sporove, ponuđač ne sme biti osuđivan, mora imati sve potrebne tehničke uslove i mehanizaciju za obavljanje ovog posla.

Ipak, Petrovićeva je na kraju potpisala ugovor sa firmom koja ima 41 milion dinara poreskog duga. Takođe, kompanija koja će ubuduće prevoziti novac je prekršajno gonjena za neprijavljivanje zaposlenih, zbog čega je i kažnjena presudom Prekršajnog apelacionog suda u Novom Sadu. To nije jedini problem ugovora sa ovakvim preduzećem – zbog načina poslovanja pitanje je da li bi ijedna osiguravajuća kuća dodelila polisu osiguranja ovoj kompaniji za profesionalnu odgovornost.

KRKOBABIĆ: Vreme je da i drugi slojevi društva zategnu kaiš

Angažovanjem ovakve firme može se dogoditi da u slučaju štete prilikom transporta novca javno preduzeće „Pošta“ ostane bez naknade. Petrovićeva je dodelila ovaj posao iako zna da preduzeće “Ineks” nema ni minimum tehnički ispravnih i opremljenih vozila za transport i obezbeđenje novca.

Da će i pored svega “Ineks” dobiti posao, bila je javna tajna u “Pošti”, ali ipak niko od nadlženih nije reagovao.

RASKRINKANI BOGATAŠI: Privatni biznis dinastije Krkobabić za koji niko ne zna

Posao od 250 miliona

Posao obezbeđivanja novca vredi 250 miliona dinara. Iako se radi o velikoj sumi, nije raspisana javna nabavka, već se posao dodeljuje po pregovaračkom postupku. Takav način sklapanja nije nezakonit, ali se njemu pribegava kada je reč o hitnosti. U praksi se, međutim, pokazalo da je taj način loš, jer se pozivaju samo određene firme, što je „Pošta“ i sada uradila. Sve to stvara osnovanu sumnju da se radi o nameštenom poslu.

Izvor: Blic

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here