Home POLITIKA Vučić: Kako to da ne važi referendum u Kataloniji, a Kosovo može...

Vučić: Kako to da ne važi referendum u Kataloniji, a Kosovo može da proglasi nezavisnost i bez referenduma

SHARE

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odluka Evropske komisije da proglasi referendum o nezavisnosti Katalonije nelegalnim “najbolji primer dvostrukih aršina i licemerja evropske politike”, dodavši da je situacija sada ozbiljna jer je “mečka zakucala na njihova vrata”.

Vučić je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet i celovitost Španije, kao što je Madrid čvrsto stajao uz Beorad, ali je upitao kako to da ne važi referendum u Ktaloniji, a nezavisnost Kosova može da se proglasi i bez referenduma.

“Pitanje svakog Srbina je veoma prosto: kako ste prolasili legalnim otcepljenje Kosova i bez referenduma, rušeći međunarodno pravo i tekovine evropske politike na kojoj je zasnovana EU”, rekao je predsednik Srbije na konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Grčke.

Vučić je rekao da Srbi mogu da zaborave na politiku istih pravila i aršina, jer ono što važi za druge za Srbiju ne važi.

loading...

“Kada su mislili da mogu da prekrajaju granice na Balkanu jer ne pripada EU, mnoge svetske sile su se igrale sa sudbinama država. Danas im nije do igre, pošto je mečka zakucala na njihova vrata”, rekao je Vučić.

Prethodno je Evropska komisija nazvala referendum o nezavisnosti Katalonije nelegalnim prema španskom ustavu. Referendum o nezavisnosti Katalonije bio je nelegalan, rekao je zvanični predstavnik Evropske komisije Margaritis Shinas.

„Prema Ustavu Španije, jučerašnje glasanje u Kataloniji bilo je nezakonito“, navodi se u njegovom saopštenju.

Takođe se navodi da EK smatra situaciju sa referendumom unutrašnjim pitanjem Španije.

„Pozivamo sve strane da odmah pređu sa konfrontacije na dijalog. Nasilje ne može biti instrument u politici“, naglasio je Shinas.

Katalonska vlada saopštila je ranije da je 90.9 odsto građana izašlih na referendum o nezavisnosti zaokružilo opciju „da“.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here