Home DRUŠTVO Umesto iseljenja, Tomislav Nikolić dobiće milionsko renoviranje vile na Dedinju

Umesto iseljenja, Tomislav Nikolić dobiće milionsko renoviranje vile na Dedinju

SHARE

Umesto da se iz predsedničke rezidencije iseli jer na to više nema pravo, Tomislavu Nikoliću će se vila u Užičkoj 23, u kojoj i dalje živi, renovirati, i to od para građana Srbije, saznaje „Blic“.

Da je to tako, potvrđuje tender koji je 23. septembra raspisala Uprava za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO), kojim se traži ponuđač koji će sanirati krovni pokrivač, podkonstrukciju i unutrašnjost pomoćnog objekta u ovom kompleksu gde i dalje boravi porodica Nikolić. Drugim rečima, vila se uređuje za zimu da ne bi slučajno prokišnjavala i narušila komoditet i zdravlje bivšeg predsednika.

Sve to uradiće se od para iz budžeta koji pune građani Srbije, a za ovo renoviranje predviđeno je da se potroši oko tri miliona dinara. Iznos možda nije veliki, ali je velika bruka da bivši predsednik i dalje koristi privilegije besplatnog stanovanja, iako poseduje luksuzni stan od 158 kvadrata na Novom Beogradu, koji je platio čak 590.000 evra. Pre ovog renoviranja, o trošku države su mu obezbeđeni uslovi ispravne vode u unutrašnjem i spoljnjem bazenu, koje ova rezidencija poseduje, da bi se bivši predsednik, njegova supruga Dragica, ali i tašta Milka, koja sa njima živi, kupali u bakteriološki ispravnoj vodi. Za ispitivanje vode u kojoj se kupaju već je plaćeno 378.000 dinara, što jasno ukazuje na to da eks-predsednik nema nameru da se skoro iseli u svoje nekretnine, koje nisu male. Da je to tako, pokazuje i povlačenje planiranog tendera za kupovinu kutija za preseljenje predsednika u vrednosti od 550.000 dinara, koji je po planu javnih nabavki za 2017. godinu bio definisan. Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 tvrdi da sve aktivnosti oko uređenja vile u Užičkoj 23 ukazuju na to da se Nikoliću osladio život na Dedinju i da nema nameru da ga se odrekne.

– Ove godine će za raznorazne radove na ovoj vili biti potrošeno oko sedam miliona dinara. Ali treba da se zna da su to zanemarljivi troškovi u odnosu na one mesečne koji su neophodni za funkcionisanje i održavanje vile od 800 kvadrata. Procenjuje se da Nikolićima građani Srbije mesečno izdvoje oko 5.000 evra, i to na ime električne i toplotne energije, obezbeđenja i održavanja objekta, osoblja koje je angažovano da im pomaže i na ime još mnogo drugih blagodeti koje stanovanje u predsedničkoj rezidenciji ima. Drugim rečima, pored ovih troškova oko renoviranja vile bez ikakvih zakonskih osnova, Nikolići žive na grbači siromašnih građana Srbije – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da Nikolićima naruku idu i nepreciznosti zakona jer nijednim pravnim aktom nije precizirano do kada treba da se isele iz rezidencijalnog objekta.

loading...

– Ova vila namenjena je za predsednika Republike, pa je nelogično što bivši predsednik tamo živi i po isteku mandata. Nejasno je po kom osnovu Nikolić ostvaruje pravo da boravi u predsedničkoj rezidenciji jer Uredba o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije određuje vilu u Užičkoj 23 isključivo kao “rezidenciju predsednika Republike”, bez mogućnosti da neki drugi organ ili lice zatraži tu vilu na korišćenje. Ne zna se zašto Vlada Srbije ne pokreće ovo pitanje za njegovo iseljenje, ali šuška se da je upravo ostanak u ovoj vili i po završetku mandata bio Nikolićev uslov Vučiću da ne bi ponovo ušao u predsedničku trku. Tako te njegove nezakonite prohteve plaćaju građani Srbije – kaže naš izvor iz Nemanjine 11.

Tomislav Nikolić se nije javljao na telefon da nama i čitaocima „Blica“ objasni da li se po njegovom zahtevu renovira krov u vili u kojoj boravi, ali i da nam kaže po kom osnovu boravi u predsedničkoj vili iako mu je funkcija davno istekla.

Nijedan predsednik nije ostao u državnoj rezidenciji

Pre Tomislava Nikolića, predsednik Srbije bio je Boris Tadić koji je tokom dva mandata živeo u neposrednoj blizini vile u kojoj je sada Nikolić, odnosno u Lackovićevoj ulici, a iselio se sa te adrese odmah po prestanku funkcije. I predsednik pre njega, Milan Milutinović, nije potraživao prava na rezidenciju od države, ali je zato Slobodan Milošević otkupio vilu u Tolstojevoj 33 na Dedinju za smešnih 2.000 nemačkih maraka.

Sanacija krova, izolacija…

Iz Uprave za zajedničke poslove republičkih organa su potvrđena saznanja „Blica“, ali nam nije rečeno kolika je procenjena vrednost investicije.

– Raspisana je nabavka za izvođenje radova na sanaciji krovnog pokrivača, podkonstrukcije i unutrašnjosti pomoćnog objekta. Navedeni radovi podrazumevaju sanaciju dela krovne konstrukcije, izolaciju fasade i zamenu oluka. Unutrašnji radovi podrazumevaju molersko-farbarske radove na sanaciji oštećenja od prokišnjavanja. Napominjemo da se radi o pomoćnom objektu, a ne o glavnoj vili u Užičkoj br 23. Do kraja tekuće godine nisu planirani drugi radovi na ovom objektu – kažu iz UZZPRO.

Izvor: Blic

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here