Home DRUŠTVO Građani Srbije finansiraće još jednu agenciju ako se transformišu “Putevi Srbije”

Građani Srbije finansiraće još jednu agenciju ako se transformišu “Putevi Srbije”

SHARE
Foto: 021

Reforma Javnog preduzeća “Putevi Srbije” je neminovna, a ova firma mogla bi da se transformiše i u Agenciju za javne puteve.

To je deo projekta reforme putnog sektora u Republici Srbiji, za koji su sredstva izdvojena iz zajma Svetske banke.
“Koridori Srbije” su u ime Vlade Srbije u maju pozvali domaće i strane konsultantske kuće da se prijave za pružanje usluga savetovanja, a na spisku zadataka koje bi imali je i pretvaranje “Puteva” u još jednu agenciju. 
U “Koridorima Srbije” za “Novosti” kažu da to nije konačno rešenje, već da će zadatak konsultanta biti da na osnovu analize zakona u Srbiji i horizontalne i vertikalne funkcionalne analize ovog preduzeća, predloži najbolje rešenje i plan transformacije.
O reformi “Puteva Srbije” se priča već godinama, a sugestija Međunarodnog monetarnog fonda je bila da se ovo preduzeće pripoji “Koridorima Srbije”. Od toga se, za sada, odustalo.
Jedna od ideja je bila i da se sektor naplate putarine izmesti iz “Puteva” i da postane samostalno preduzeće. Stručnjaci tvrde da bi razlog za pretvaranje “Puteva” u agenciju mogao biti u načinu finansiranja.
Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da su agencije manje samostalne od javnih preduzeća i da bi to mogao biti razlog za ovu promenu.
Možda je to pokušaj da se uspostavi bolja kontrola. Agencije obično imaju monopolske poslove i dobre prihode, a održavanje mreže puteva je među najvažnijim pitanjima. Pokušaj reforme javnog preduzeća u agenciju bi mogao biti i nagoveštaj da je ono toliko loše organizovano, da bi trebalo napraviti sve iz početka“, smatra Stevanović.
Inače, i dalje se ne zna koliko Srbija ima agencija. Prema nezvaničnim, sad već starim podacima, imamo više od 130 državnih agencija.
Autor: Novosti, 021
loading...
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here