Home POLITIKA Vlada sutra imenuje Milovana Bojića za direktora Instituta Dedinje?

Vlada sutra imenuje Milovana Bojića za direktora Instituta Dedinje?

SHARE

Milovan Bojić, inače šef lekarskog tima lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, već je bio direktor Instituta Dedinje od 1992. do 2000. godine. Tada je istovremeno bio i ministar zdravlja i istaknuti član JUL-a Mirjane Marković.

Protiv Milovana Bojića vođeno je nekoliko sudskih procesa, ali je u svim slučajevima oslobođen optužbi.

Slučaj klinika “Ostrog”

Istovremeno, drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je 7. maja 2015. godine odustalo od optužnice protiv Bojića kojom ga je teretilo da je sa saradnicima oštetio kliniku “Ostrog” za oko 300.000 evra. Od gonjenja se odustalo jer se ta klinika na prvom pretresu pred sudom podneskom izjasnila da nije oštećena ni za tu niti za neku drugu sumu.

Bojić je bio optužen da je od 1995. do 2000. godine kao direktor Instituta “Dedinje” prekoračenjem službenih ovlašćenja pribavio imovinsku korist drugima u iznosu viššem od 450.000 dinara, a na štetu instituta.

Krajem 2015. godine međutim Bojić je pravosnažno oslobođen optužbi u slučaju “Dedinje” zbog nedostatka dokaza da je izvršio krivično delo.

loading...

Malo je, međutim, poznato da u zvaničnoj optužnici protiv Milovana Bojića za nenamensko trošenje novca u slučaju Instituta Dedinje ne postoje dokazi koje je budžetska inspekcija još 2002. godine pronašla a koja se tiču kupovine medicinske opreme.

Budžetska inspekcija je pronašla da su tokom 1996. godine rukovodioci Insituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje odlučili da kupe medicinsku opremu i operacionu salu, opremu za intenzivnu negu, centralnu sterilizaciju i krevete s delom bolničkog nameštaja.

Pošto su stigle ponude inostranih dobavljača, Upravni odbor je u avgustu odabrao firmu Medikal ekipment kao najpovoljnijeg ponuđača.

Ugovor je potpisan 4. oktobra 1996. između Medikal ekipmenta, kog je predstavljao Eugenio Kremaskoli, i Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, kog je predstavljao Milovan Bojić, i beogradske firme Mobex kao uvoznika. Ugovorom je dogovorena kupoprodaja medicinske opreme vredne 14.531.830 maraka uz uplatu avansa od 4.140.000 maraka i kreditno zaduženje od 10.391.830 maraka kod Jugobanke po kamatnoj stopi od 9 odsto, uz rok vraćanja od tri godine. Oprema je isporučena krajem 1997, ali je bila lošeg kvaliteta, pa nikada nije ni upotrebljena.

Ista oprema kupljena je zbog toga 2001. i plaćena je nepuna tri miliona maraka manje.

Takođe, kako je Insajder još 2007. godine u serijalu Državna pljačka države objavio, za vreme hiperinflacije, sankcija i ratova ’90-ih predstavnici vlasti Slobodana Miloševića, biznismeni bliski njemu i pojedinci izneli su iz zemlje nekoliko milijardi dolara.

Jedan deo iskorišćen je za funkcionisanje države u vreme sankcija, a jedan deo je kroz razne sumnjive transakcije završio na privatnim računima na Kipru, ali i u Švajcarskoj.

Nakon 2000. na švajcarskim računima Milovana Bojića i još nekoliko funkcionera iz vremena Slobodana Miloševića pronađeno je devet miliona švajcarskih franaka.

Međutim, kako je pokazalo istraživanje Insajdera, iako su nadležne institucije nakon 2000. godine o švajcarskim računima imali razne dokaze i mogućnost da barem taj novac vrate u budžet svih građana Srbije oni to nisu uradili.

Izvor: Blic,

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here