Home POLITIKA Usvojen Zakon o visokom obrazovanju, opozicija smatra da ministar dobija prevelika ovlašćenja

Usvojen Zakon o visokom obrazovanju, opozicija smatra da ministar dobija prevelika ovlašćenja

SHARE

Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o visokom obrazovanju koji, između ostalog, predviđa da akreditaciju fakulteta obavlja Nacionalno akreditaciono telo. Proces akreditacije do sada je obavljala Komisija za akreditaciju.

Poslanici opozicije kritikovali su predloženi zakon navodeći da će omogućiti akreditaciju po političkoj liniji pojedinih univerziteta koji do sada nisu prošli proces akreditacije, da narušava autonomiju univerziteta i daje ministru veću nadležnost i ovlašćenja.

Za zakon je glasalo 134 poslanika, niko nije bio protiv, a nije bilo ni uzdržanih.

Proces akreditacije do sada je obavljala Komisija za akreditaciju.

Nacionalno akreditaciono telo finansiraće se iz prihoda od naknada za akreditaciju i proveru kvaliteta visokoškolskih ustanova.

loading...

To telo podnosiće izveštaj o svom radu Vladi jednom godišnje, a izuzetno na zahtev Nacionalnog saveta i ministarstva.

Predviđeno je da Komisija za akreditaciju bude stručno telo Nacionalnog akreditacionog tela, kao i da članovi tela za akreditaciju budu predstavnici Ministarstva prosvete.

Utvrđeno je da Nacionalni savet ima 17 članova, a da se njih šest bira na predlog Konferencije univerziteta Srbije a dva na predlog Konferencije akademija strukovnih studija i visokih škola.

Sedam članova biraće se na predlog Ministarstva prosvete, a dva na predlog Privredne komore Srbije.

Utvrđeno je i da Upravni odbor Nacionalnog akreditacionog tela ima sedam članova od kojih su tri člana na predlog ministarstva. Takođe, biće formiran i Savet poslodavaca na svakoj visokoškolskoj ustanovi, koji će, kako je u obrazloženju predloga zakona navedeno, predstavljati “vezu visokog obrazovanja i privede”.

Zakonom je utvrđeno i da je uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta 48 ESP bodova.

Poslanici opozicije su na predloge Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o visokom obrazovanju podneli čak 1.234 amandmana.

Skupština usvojila i Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

Skupština Srbije je večeras usvojila i Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a nijedan od više stotina podnetih amandmana opozicije nije prihvaćen.

Današnju skupštinsku raspravu je obeležila i žustra rasprava poslanika opozicije i vladajuće koalicije.

Celodnevni sukob predsednice parlamenta Maje Gojković i lidera DJB Saše Radulovića završen je udaljenjem poslanika sa sednice i izricanjem kazne od 20 dana.

 

U jednom trenutku Gojković je sa uključenim mikrofonom oštro obratila sekretarki Skupštine Svetislavi Bulajić i poručila joj: “Ti izađi napolje sad. Izlazi napolje, još jednom me dovedeš u zabludu. Izlazi napolje i donesi mi podatke!”

Izvor: Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here