Home DRUŠTVO Na Stomatološkom – policija, na Filološkom kompromis

Na Stomatološkom – policija, na Filološkom kompromis

SHARE

Protesti studenata zbog izmena uslova studiranja neposredno pred upis

Dok su protesti studenata Filološkog fakulteta doveli do kompromisnog rešenja sa upravom, studente Stomatološkog fakulteta danas je dočekala policija i katanci na zgradi dekanata, a i jedni i drugi bune se zbog izmena uslova studiranja u poslednjem trenutku pred upis nove školske godine.

Budući stomatolozi negodovali su jer im je na samom upisu predočeno da neće moći da upišu sve preostale ispite, što nekima automatski produžava studiranje za celu godinu zbog samo jednog ispita. Oni su ranije saopštili da su razgovarali sa dekanom ali da za njihove primedbe na nepoštovanje procedura pri donošenju ovih odluka nije bilo sluha, te su zakazali sledeći protest. Umesto tog okupljanja na fakultetu ih je dočekala policija zbog, kako su im obrazložili, neprijavljenog skupa, a do dekana od katanaca nisu mogli ni da dođu.

Studenti Filološkog fakulteta koji su se bunili protiv odluke da se značajno povećaju cene prenetih ispita, imali su više uspeha, pa je uprava ovog fakulteta, kako kažu studenti, prihvatila da zadrži dosadašnje fiksne cene školarine za studente koji produžavaju godinu.


Budući filolozi organizovali su protest sa dva zahteva – da se poništi odluka doneta dve nedelje pred upis o poskupljenju ESPB poena koji se prenose u narednu školsku godinu, zbog čega bi apsolventi umesto fiksnih 15.000 dinara plaćali i preko 10.000 dinara za jedan ispit. Oni su se bunili jer su o značajnom poskupljenju obavešteni neposredno pred upis i plaćanje prvih rata školarina, a o takvim odlukama fakultet je obavezan da obavesti barem 4 meseca pre početka upisa.

Pored toga oni su tražili i dodatne termine za polaganje ispita odnosno produženje 6. ispitnog roka, ali za ovaj zahtev uprava fakulteta moraće da traži dozvolu od Univerziteta u Beogradu, objašnjeno je studentima.

loading...

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here