Home DRUŠTVO Krkobabić u SANU: Za razgovor o selu posle će biti kasno

Krkobabić u SANU: Za razgovor o selu posle će biti kasno

SHARE

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u organizaciji Akademijskog odbora za selo, danas je održan naučno-stručni skup na temu “Obnovljivo korišćenje prirodnih resursa u seoskim područjima Srbije” kome su prisustvovali predsednik SANU Vladimir Kostić, predsednik Akademijskog odbora za selo Dragan Škorić, kao i Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj.

Prema rečima ministra, ova tema je od izuzetnog značaja za čitavu naciju jer je potpuno izvesno da će kroz nekoliko decenija za razgovor o njoj biti kasno.

“Fenomen puste zemlje je opak usud koji nas prati vekovima”, rekao je Krkobabić i podsetio da su prazna sela na jugu Srbije otvorena vrata za sve nepozvane i nedobronamerne goste. On je zahvalio Akademijskom odboru za selo na podršci Projektu Vlade Srbije “500 zadruga u 500 sela” koji nastoji da formiranjem zadruga udahne ponovo život svim srpskim selima i od njih stvori poželjna mesta za život.

“Optimizam zbog činjenice da je za nekoliko meseci ove godine formirano čak 70 novih zadruga ukazuje na to da smo uspeli da prevaziđemo nepoverenje između zadrugara i iznova razbuktimo veru u njihovu sposobnost da mogu da budu zajedno i da rešavaju probleme”, rekao je Krkobabić.


Predsednik SANU Vladimir Kostić je istakao da je Akademijski odbor za selo najbolji odbor SANU i da će Akademija, dok je on na čelu, uvek biti otvorena za sve njegove napore.

Cilj ovog skupa je da na osnovu opštepoznatih prirodnih resursa u seoskim područjima definiše nove tehnologije proizvodnje i prerade, koje će obezbediti racionalno, obnovljivo i ekonomično upravljanje resursima, kako bi se proizvođačima poboljšao kvalitet života na selu i kako bi se mladima pružila šansa za ostanak.

loading...

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here