Home POLITIKA I deo naprednjaka za ostavku Vulina

I deo naprednjaka za ostavku Vulina

SHARE

O povlačenju ministra odbrane zbog stambene afere razmišljaju i u vladajućoj većini

Vulinova supruga Nataša prekinula vezu novinarki Danasa ne odgovorivši na pitanje našeg lista o njenoj tetki koja je poslala novac za stan * Jedno od pitanja koje bi ostavka ili smena otvorila jeste koju će funkciju Vulin obavljati posle toga

Aleksandar Vulin, ministar odbrane, morao bi da podnese ostavku, smatra veliki broj naprednjaka, ali i vrh Srpske napredne stranke, saznaje Danas iz izvora u toj partiji.

Posle niza afera tokom boravka na vlasti na različitim funkcijama, ova sa novcem za kupovinu stana za koji se ne može utvrditi tačno poreklo, osim njegove izjave da mu je 205.000 evra dala suprugina tetka iz Kanade, Vulin ne treba da ima više zaštitu stranke, kažu naši sagovornici. Oni dodaju da bi ostavka bila bolja opcija od smene, jer bi na taj način zadržao bar malo svog dostojanstva. U slučaju da on pod pritiskom javnosti ali i kolega iz vlade ne podnese ostavku, mogao bi možda biti i smenjen, kažu naši izvori.

U pokušaju da saznamo više informacija o tetki iz Kanade i načinu na koji je pozajmila 205.000 evra za stan svom zetu Aleksandru Vulinu, pozvali smo suprugu ministra odbrane Natašu Vulin, ali je ona prekinula vezu čim smo se predstavili.

– Prekida se. Ne čujem vas. Pošaljite mi poruku, rekla je Nataša Vulin, ali na naše poruke i pozive tokom jučerašnjeg dana više nije odgovarala. Nataša Vulin je, inače, direktorka marketinga u Kolor pres grupi, vlasnika Roberta Čobana, Vulinovog kuma. U toj kompaniji je zaposlen i Bojan Vulin, rođeni brat ministra odbrane.

Podsetimo, nakon otkrića istraživačke mreže KRIK da nije poznato poreklo novca kojim je kupio stan u Beogradu, ministar Vulin je rekao da mu je 205.000 evra pozajmila ženina tetka iz Kanade. S obzirom da taj novac nije “prošao kroz papire”, postavilo se pitanje na koji način je toliki novac iz Kanade dospeo u Srbiju. Vulin je kasnije “objasnio” kako je u Srbiju nezapaženo uneo tetkinih 205.000 evra u delovima po 9.000, čime je izbegao da suma bude prijavljena carini. Ukoliko je ovo tačno, Vulin je morao čak 23 puta da putuje iz Kanade u Srbiju sa novcem. Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović nedavno je rekao za Danas da će od Vulina tražiti da dostavi dokaze za svoje tvrdnje.

loading...

Vulinova stranka Pokret socijalista nastupala je na prethodnim izborima, podsetimo, na listi SNS.


O odlasku Vulina sa mesta ministra odbrane već pišu mediji, pa se kao moguća njegova zamena pominje predsednica Skupštinskog odbora za bezbednost Marija Obradović. Do zaključenja ovog izdanja Danasa Obradović nije odgovorila na našu poruku da li bi prihvatila mesto ministra odbrane ukoliko bi joj premijerka to ponudila.

Prema rečima naših sagovornika bliskih SNS, odlaskom Vulina javnost bi se možda bar nakratko smirila i zaboravila temu nelegalnog novca koji se vrti u politici i korupciji, propusta u radu tužilaštva, a ostali funkcioneri na vlasti bi nastavili sa mešetarenjima oko svoje imovine. Javnost ipak ne sme da zaboravi da je predsednik države, bivši premijer i prvi potpredsednik Vlade više puta najavljivao usvajanje zakona o poreklu imovine. Ministarstvo pravde navodno već radi na tome, ali su rokovi koje su sami sebi zadali uveliko istekli, a usvajanje zakona se stalno pomera u budućnost.

Jedno od važnih pitanja koje bi ostavka ili smena Vulina sa mesta ministra otvorila jeste koju će funkciju Vulin posle obavljati. Da li će dobiti drugu udobnu fotelju poput Bratislava Gašića, koji je sa mesta ministra odbrane otišao na mesto šefa BIA, ili će otići u političku ilegalu.

“Vulin je šef parlamentarne stranke i njegova buduća uloga zavisi od snage njegove stranke i njegovog umeća pozicioniranja”, kaže za Danas politički analitičar Dragomir Anđelković. Na pitanje da li bi Vulin trebao da da ostavku ili da bude smanjen, on odgovara da ne bi izvodio zaključke i da tu stvar treba još sagledati i u javnosti i na političkoj sceni, ali da mu je veoma indikativno da se priča o stanu, koja je stara, u javnost iznosi baš sada.

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here