Home POLITIKA Đilas: Još razmišljam o kandidaturi na gradskim izborima

Đilas: Još razmišljam o kandidaturi na gradskim izborima

SHARE

U opoziciji tvrde da su spremni za beogradske izbore, ali o tome kako će nastupiti tek sledi novi krug razgovora

* Kod Jankovića, Jeremića i Šutanovca navodno postoji volja za razgovorom sa bivšim gradonačelnikom

Narednih dana očekuje se novi krug razgovora opozicionih lidera oko saradnje na predstojećim beogradskim izborima, saznaje Danas od izvora u opozicionim partijama.

Prema rečima naših sagovornika, u razgovore bi osim predsednika CIRSD-a Vuka Jeremića i lidera Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića mogao da bude uključen i bivši gradonačelnik i presednik DS Dragan Đilas, a moguće i Dragan Šutanovac, predsednik DS.

Đilas, koji se u medijima sve češće pominje kao neko iza koga bi mogla da stane opoziciona scena, za Danas kaže da o svojoj eventualnoj kandidaturi još nije doneo odluku, odnosno da još uvek razmišlja. U medijima se pojavila i vest da su se Đilas, Jeremić, Janković i Šutanovac već sreli i razgovarali o zajedničkom nastupu te da im je Đilas dao rok da odluče hoće li ga podržati. Janković, Jeremić i Šutanovac demantuju da se susret i razgovor dogodio. Ipak, prema našim saznanjima, postoji volja za takvim razgovorom ako na njega pristane Đilas.

Iako sve opozicione stranke na vest o mogućim beogradskim izborima u decembru u glas kažu da su za njih spremne, malo je onih koje su do sada izašle sa svojim kandidatom i programom sa kojim će ići pred birače. Definitivno nije ad akta stavljeno ni pitanje jedne ili više kolona. Mnoge od njih i dalje žele ujedinjenje opozicije i postavlja se pitanje da li bi Đilas mogao da bude taj koji će ih ujediniti i da li do ujedinjenja uopšte može doći posle nedavnih događaja i pitanja koja se otvaraju ukoliko kao mogućnost imamo saradnju Đilasa, Jankovića, Jeremića i Šutanovca.


Podsetimo, Janković je odbio saradnju sa DS jer smatra pogrešnim spremnost demokrata da sa predsednikom države razgovara o izmenama Ustava. DS za sada prihvata takav stav i radi kao da će samostalno izaći na izbore. Ali i u DS kubure sa svojim kandidatom za gradonačelnika. Ipak, prema rečima naših izvora u toj stranci, svesni su da bi oni bili neophodni “šraf” u zajedničkoj izbornoj kampanji jer ni Đilas, ni Janković niti Jeremić nemaju razvijenu stranačku infrastrukturu u Beogradu, pogotovo ako će izbori biti održani za dva meseca, a prema nekim procenama potrebno je oko 4.000 kontrolora, i najmanje toliko aktivista za kampanju. Kako će Jeremić i Đilas sarađivati s obzirom na to da je Đilas svojevremeno izbacio Jeremića iz Demokratske stranke stranke i da li je želja za smenom vlasti u Beogradu dovoljna da se zaboravi to što se među njima dogodilo, još jedna je od nepoznanica. Osim toga, problem može da bude i taj da li će Janković i Šutanovac u taj front prihvatiti Dveri, partiju sa kojom dobre odnose ima Jeremić i koje bi u slučaju nepostojanja fer i demokratskih izbornih uslova mogle da pozovu na bojkot. Šutanovac je, podsetimo, govorio o dve kolone, i to jednoj proevropskoj i građanskoj u koju je svrstavao DS i PSG, i drugoj desnoj, u kojoj bi bili Dveri i Jeremić. Jeremić i Dveri, prema nekim procenama u opozicionim krugovima, teško da bi samostalno ušli u beogradski parlament, te im zajednička lista više odgovara. Tu su i pokret Dosta je bilo Saše Radulovića, koji je spreman na samostalni nastup, ali i za razgovore. Građanska inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, sa dosta potencijala za ulazak u Skupštinu grada, odlučila se za samostalan nastup.

loading...

Samostalno zasad ide i Liberalno-demokratska partija sa svojim liderom Čedomirom Jovanovićem kao kandidatom. Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića poziva na dogovor, dodajući i da joj je sagovornik Vuk Jeremić , koga je podržala na predsedničkim izborima. “SDS poziva sve opozicione stranke na dogovor oko izbornih uslova. Takođe, pozivamo sve opozicione stranke iz građanskog bloka na zajednički nastup na beogradskim izborima.? Vuk Jeremić je u tom kontekstu svakako jedan od naših sagovornika”, kaže Konstantin Samofalov, portparol SDS, za Danas.

 

Janković: Nisam znao da Vučić učestvuje na beogradskim izborima

 

Beograd – Prvo, nisam znao da Aleksandar Vučić učestvuje na gradskim izborima, a drugo – komentarisanje većine njegovih izjava više nije u sferi ozbiljnog razgovora, kaže za Danas Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića “ko god da pobedi, pružićemo ruku, a ne kao oni koji, vidim, izmišljaju da su ubijeni”. Vučićeva poruka, izrečena prekjuče u Žagubici, predstavljala je aluziju na dezinformacije koje su se pojavile u noći između petka i subote na društvenim mrežama da je razlog pokretanja policijske akcije Vihor bio ubistvo opozicionog lidera. Predsednik Srbije i SNS je istom prilikom poručio: “Neka pokažu rezultate koje su oni postigli dok su bili na vlasti i neka vide naše, rekao sam naprednjacima da idu i pobede i da na listu, ako žele, stave moje, jer će posle to teško ići”. M. S.

 

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here