Home POLITIKA Beograd: SNS počela predizbornu kampanju optužbama

Beograd: SNS počela predizbornu kampanju optužbama

SHARE

Umesto da govore o tačkama dnevnog reda odbornici Skupštine grada raspravljali o bivšem gradonačelniku Draganu Đilasu

Odbornici Srpske napredne stranke poveli su kampanju za predstojeće gradske izbore na današnjoj sednici Skupštine Grada pričom o rezultatima koje su ostvarili kao deo gradske vlasti.

Glavna tema njihovog dnevnog reda bio je bivši gradonačelnik, „tajkun“ Dragan Đilas, umesto rasprave o pitanjima koja utiču na život građana, kao što je to da li će poskupeti odnošenje otpada posle izgradnje spalionice u Vinči.

Nakon što je gradonačelnik Siniša Mali najavio da će „najverovatnije podneti ostavku pre isteka mandata“ što ukazuje na prevremene gradske izbore, ali i rekao da „najverovatnije neće biti kandidat za gradonačelnika SNS“ na tim izborima, on i svi odbornici vladajuće većine nisu propustili priliku da porede rezultate aktuelne vlasti sa mandatom Dragana Đilasa, nazivajući bivšeg gradonačelnika „tajkunom“ koji, prema oceni Siniše Malog, želi da se vrati na vlast. On je nastavio sa insinuacijama koje se pojavljuju u medijima – da će kandidat opozicije za gradonačelnika biti Dragan Đilas, nazivajući ga „kandidatom na drugoj strani“.

Predstavnici Demokratske stranke nisu jasno potvrdili ili demantovali da li je Đilas njihov kandidat za gradonačelnika.

Na optužbe gradske vlasti odgovarao je Balša Božović, odbornik DS, ukazujući da je ta stranka ponosna na rezultate Dragana Đilasa, te da je logično da ljudi vide njega kao kandidata za gradonačelnika. Na pitanje da li to znači da je DS definitivno odlučila da prestavi Đilasa kao svog kandidata, Božović kaže da „ne postoji nikakva uzdržanost kada je Dragan Đilas u pitanju, DS je ponosna na rezultate koje smo postigli u Beogradu sa njim, i verujem da će tako biti u budućnosti, otvoreni smo za saradnju“.

loading...

Ni gradski menadžer Goran Vesić nije propustio priliku da uporedi dostignuća aktuelne vlasti sa rezltatima Đilasa kao gradonačelnika, navodeći da takavo poređenje ipak, nije potrebno.

„Nemoguće je da dozvolimo da nam grad vode tajkuni, kako je to radio Dragan Đilas. To poređenje nije moguće i to je prošlost”, ističe Vesić dodajući da će sud o tim rezultatima dati građani na izborima “koji će biti raspisani kada budu raspisani”. Vesić nije hteo da komentariše mogućnost gradskih izbora do kraja godine, a na pitanje da li sebe vidi kao kandidata za gradonačelnika, ponovio je: „ja sam član tima, član SNS, i uradiću kako odluče organi te stranke“ .

Vesić je atmosferu na sednici ocenio kao „pokušaje opozicije da spreči donošenje važnih odluka“. On je prokomentarisao da je „na svakoj sednici tako, samo su juče bili malo nervozniji (DS)“. Među važnim odlukama odbornika bila je ona o izgradnji spalionice otpada u Vinči, što će biti povereno privatnom partneru, a odlučeno je i da će se graditi 4 podzemne garaže – ispod Studentskog Trga, ispod Trga Republike, blizu Narodne Skupštine i ispod parka Nesvrstanih zemalja, blizu Brankovog mosta – ukupne vrednosti 40 miliona eura.

Kao u svakoj prethodnoj predizbornoj kampanji i na današnjoj sednici poteglo se pitanje metroa, usvajanjem plana saobraćajne infrastrukture koji razrađuje ideju o dve linije metroa od Makiškog polja do Mirijeva i od železnicke stanice Zemun do Ustaničke. Taj metro bi, po predstavljenom planu, bio većim delom površinski odnosni laki metro, što je bila i ideja prethodne vlasti koju je aktuelna vlast kritikovala. Na to je ukazao i Zoran Alimpić, odbornik DS koji je podsetio da je trasa koja uključuje Makiško polje izabrana nakon što je tu ideju izneo predsednik Aleksandar Vučič tokom gostovanja u jednoj emisiji.


Alesandar Vučić bio je incijator ideje o premeštanju spomenika Stefana Nemanje sa platoa ispred Generalštaba na Savski Trg, istakli su odbornici SNS tokom sednice, dok je Zoran Alimpić primetio da je predsednik bio dao i početnu ideju da se taj spomenik nađe ispre Generalštaba.

„Već dva puta smo glasali o tome gde će se nalaziti spomenik Stefanu Nemanji, molim Vas neka se predlagač Vučić više odluči”, rekao je Alimpić dodajući da se spomenik premešta iako nije ni podignut.

Posle izjava koje su juče davali aktuelni čelnici Grada ali i predstavnici opozicije, nazire se početak kampanje pune optužbi i manipulisanja brojkama i ostvarenim rezultatima dok izbori još uvek nisu zvanično raspisani.

Kritike zbog spalionice otpada u Vinči

Javno-privatno partnerstvo za izgradnju spalionice otpada u Vinči, koje će Grad sklopiti sa francusko-japanskim konzorcijumom “Suez” izazvalo je najviše polemike na današnjoj sednici ali i “podiglo prašinu” pred sam početak sednice.

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” iskazala je nezadovoljstvo ovim rešenjem za tretiranje otpada, transparentom sa porukom „Posle vas će ostati samo ruševine i pepeo“ i prosipanjem pepela ispred zgrade gradske Skupštine.

Predstavnici inicijative upozorili su da je ugovor o javno-privatnom partnerstvu koji je potom usvojen, netransparentan te da će ostaviti negativne posledice na život i finansije građana. „Smeta nam i to što ne znamo šta je to što je francusko-japanski konzorcijum ponudio, koliko će to koštati Grad, koliko će građani plaćati, koliko će biti povećanje cene odnošenja smeća, a svi mi ćemo plaćati dodatnu energiju koja bude proizvedena, a pitanje je ko će zarađivati od toga“, ukazuju iz inicijative.

Tokom 25 godina, koliko je trajanje ugovora, partner će uložiti 300 miliona eura za saniranje deponije i izgradnju postrojenja, što treba da bude gotovo za tri godine, a posle toga će građani plaćati preradu otpada, ali još uvek nije precizirano na koji način.

Balša Božović, odbornik DS, okarakterisao je ovaj ugovor kao „skandalozniji od ugovora za izgradnju Beograda na vodi“. Božović je rekao da će Beograđani biti taoci ovog ugovora. „To radi firma čiji je osnivački kapital svega nekoliko stotina hiljada dinara. Ugovor nije prošao kroz pravobranilaštvo, u njemu ne stoji jasno ko predstavlja odgovornu stranu, a očigledno je napravljen jedan veliki mehanizam za ispumpavanje novca“, istakao je Božović.

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here