Home POLITIKA Vučić brani Vulina tvrdnjom da nije ništa ukrao

Vučić brani Vulina tvrdnjom da nije ništa ukrao

SHARE

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Aleksandar Vulin kao predstavnik vlasti nije ukrao ništa. Predsednik je ovakvu tvrdnju izneo nakon što su nadležne institucije utvrdile da ministar odbrane Aleksandar Vulin ne može da objasni poreklo novca za stan. Predsednik Srbije nije osudio ni to što je stranka ministra Vulina nazvala novinara „narkomanom“ samo zato što je objavio da je Vulin u zvaničnoj izjavi naveo da mu je novac pozjamila ženina tetka iz Kanade.

Predsednik Vučić je u intervjuu na RTS-u precizirao da Vulin nije bio član Vlade kada je stekao stan vredan 200.000 evra, za koji je rekao da mu je novac pozajmila ženina tetka iz Kanade.

Na pitanje da li veruje da je ministru odbrane Aleksandru Vulinu, novac za stan dobio od ženine tetke iz Kanade, predsednik Vučić je rekao da je bio u Njujorku, da nije pratio detaljno, ali da je obavešten u Srbiji da se „dešava veliki napad na Vulina“.

Uz konstataciju da zbog toga neće izbeći odgovor, predsednik Vučić je rekao da je o tome razgovarao sa ministrom Vulinom po povratku iz Njujorka. A onda je doveo u pitanje profesionalizam RTS-a:

loading...

„I neću da govorim kako niste na RTS-u pitali odakle Šutanovcu 300.000 na računu“.

Predsednik Vučić je zatim istakao da Vulin nije bio član Vlade 2012, kada je stekao stan već narodni poslanik.

Predsednik Srbije nije osudio vređanje novinara KRIK-a

Predsednik Vučić nije osudio to što je stranka Aleksandra Vulina vređala novinara Krika i nazvala ga „narkomanom“ samo zbog tekstova o poreklu novca za stan. Umesto osude, Vučić je čitao tvitove sa privatnih profila u kojima su vređane novinarke Pinka napadnute na protestu ispred zgrade te televizije.

„Mi smo ovim ustanovili da Vulin kao predstavnik vlasti nije ukrao ništa. On nije ukrao ništa u vreme dok je bio na vlasti“.

Vučić nije mnogo otkrio o sadržini razgovora sa ministrom odbrane o poreklu novca za stan.

„Zato što je verovatno bio poslanik, pa je bilo pokaži šta imaš u imovini, pa je on dao ovakav ili onakav odgovor. Ja u njega imam poverenje. Ja uvek kad čujem o tetkama… Slušao sam o Đelićevim tetkama, on je milioner… Ali ja predlažem da sve  agencije, institucije, tužilaštvo… provere poreklo Vulinovog stana… Ali je važno da građani znaju da ništa nije ukrao na vlasti“, rekao je predsednik Vučić.

Na pitanje šta misli o oceni da bi Vulin trebalo da podnese ostavku, uključujući i ocenu medijskog stručnjaka Nebojše Krstića, predsednik Vučić je samo rekao da on ceni Krstića jer „hrabro iznosi svoje mišljenje“.

Podsetimo, mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je da Vulin ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan u širem centru Beograda. Nakon što je portal objavio ovaj tekst stranka na čijem je čelu Aleksandar Vulin u nizu saopštenja vređala je novinara KRIK-a nazivajući ga “narkomanom.

Vulin se Agenciji za borbu protiv korupcije pravdao da je više od 200.000 evra gotovine za kupovinu stana na Zvezdari dobio od suprugine tetke.

To obrazloženje nije ubedilo Agenciju za borbu protiv korupcije, pa je ona izveštaj o imovini Vulina uz konsultaciju sa Republičkim javnim tužilaštvom, prosledila Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Skoro godinu i po dana nakon toga Uprava kriminalističke policije MUP-a nije dostavljala Tužilaštvu izveštaj o prikupljenim obaveštenjima, o čemu je pisao Insajder.

Ubrzo nakon toga, Tužilaštvo za organizovani kriminal je međutim saopštilo da nema osnova za vođenje postupka jer prikupljeni podaci ne ukazuju na osnov sumnje da se u radnjama Aleksandra Vulina stiču bitni elementi krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i primanje mita što je u nadležnosti ovog tužilaštva.

U odgovoru Insajderu Tužilaštvo je navelo da je ovo odlučilo jer Vulin u trenutku kupovine stana nije bio ministar, već narodni poslanik.

Nedavno je, ministar Aleksandar Vulin je odgovarajući na pitanja novinarke KRIK-a naveo da je 205.000 evra u zemlju uneo – u delovima po 9.000 čime je izbegao da suma bude prijavljena carini.

Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here