Home DRUŠTVO U fabrici stakla ostali i bez plata i bez otpremnina

U fabrici stakla ostali i bez plata i bez otpremnina

SHARE

Prva grupa od 30 radnika Srpske fabrike stakla (SFS) iz Paraćina potpisala je juče rešenja o otkazu i oni su upućeni na biro rada, rekao je FoNetu bivši predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Živojin Matejić.

On je podsetio da se u toj fabrici, nakon što je Privredni sud u Kragujevcu uveo stečaj, 230 radnika našlo na spisku prekobrojnih, kojima su blokirane identifikacione kartice i zabranjen ulazak u fabriku.
Svi oni će dobiti rešenja o otkazu i biti upućeni na biro rada, bez ikakve otpremnine, jer je SFS u priavtnom vlasništvu, što dodatno pogoršava njihov socijalni položaj, rekao je Matejić.
Prema njegovim rečima, nejasno je po kom kriterijumu su birani radnici koji su se našli na spisku za otkaz, kao što se još uvek ne zna da li će još neko od preostalih 600 zaposlenih morati da napusti svoje radno mesto.

Među radnicima vlada priličan starah i konfuzija zbog nedostatka informacija, a možda je i to razlog što je na prvo protestno okupljanje, održano odmah nakon donošenja odluke o stečaju, došao relativno mali broj radnika, kazao je Matejić, dodajući da su tek juče, kada su počela da se dele rešenja o otkazima, “postali svesni teške situacije u kojoj su se našli”.


Privredni sud u Kragujevcu potekle sedmice otvorio je stečaj nad SFS u Paraćinu zbog neizmirenih potraživanja čačanske firme “Veksilum” od 47 miliona evra.
Matejić je naglasio da je svakome jasno da dugovi moraju da se plate, ali da bi bilo normalno da se “pozove na odgovornost onaj koji je dozvolio da fabrika zapadne u dužničko ropstvo”.
U fabrici je, pre jučerašnjeg otpuštanja, bilo 825 zaposlenih, a sada ih je ostalo oko 600.
Račun SFS je u blokadi od novembra prošle godine.

IZVOR DANAS

loading...
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here