Home DRUŠTVO Slučaj Bojić: Nekažnjene pronevere, milion za bakine i dekine sestre –

Slučaj Bojić: Nekažnjene pronevere, milion za bakine i dekine sestre –

SHARE

 

Pojedini mediji danima prenose nezvanične informacije da će na čelo Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje ponovo doći Milovan Bojić. Da postoji ponuda sada već bivšem narodnom poslaniku Srpske radikalne stranke potvrdio je za list Danas i lider radikala Vojislav Šešelj.

Malo je, međutim, poznato da je budžetska inspekcija Ministarstva finansija još 2002. kontrolisala poslovanja Instituta Dedinje dok je na njenom čelu bio upravo Bojić, i utvrdila nenamensko trošenje sredstava.

U zapisniku, do kojeg je došao Insajder, navodi se, između ostalog, da je Institut Dedinje plaćao određenim dobravljačima medicinskog materijala i do 50 odsto više nego što je taj materijal koštao. Takođe se navodi da je medicinske sestre, koje su negovale roditelje Milovana Bojića, Institut platio 950.000 dinara, a da je na papiru koji je dat računovostvu za isplatu plata upotrebljen termin “bakine sestre” i “dekine sestra”.

Milovan Bojić je bivši potpredsednik Vlade Srbije, bivši ministar zdravlja, bivši direktor za Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, bivši predsednik Atletskog saveza Jugoslavije i bivši redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Kao ministar zdravlja ostao je upamćen po posetama domovima zdravlja, postrojavanju medicinskih radnika koje su po pravilu pratile kamere RTS-a. Upamćen je po uvozu kineskih lekova bez uputstva koji su ostali neupotrebljeni uprkos činjenici što su pakovani u kutije Galenikinih proizvoda.

loading...

Bio je i član JUL-a i blizak saradnik Mirjane Marković, a sada je član Srpske radikalne stranke.

Protiv Milovana Bojića se pred srpskim nadležnim organima proteklih godina vodlio nekoliko krivičnih postupaka za nenamensko trošenje budžetskih para.

Bojić je bio optužen da je od 1995. do 2000. kao direktor Instituta “Dedinje” prekoračenjem službenih ovlašćenja pribavio imovinsku korist drugima u iznosu višem od 450.000 dinara, a na štetu Instituta.

Takođe, protiv Bojića je podignuta i optužnica koja ga je teretila da je sa saradnicima oštetio kliniku “Ostrog” za oko 300.000 evra, ali se ta klinika na prvom pretresu pred sudom podneskom izjasnila pa je on oslobođen svih optužbi u ovom slučaju.

Bojić je za nenamensko trošenje novca dok je bio na čelu Instituta Dedinje oslobođen optužbi 2015. godine zbog nedostatka dokaza.

Međutim, prema saznanjima Insajdera u optužnici nikada nisu našli dokazi koje je budžetska inspekcija Ministarstva finansija 2002. navela u svom zapisniku. Insajder je došao do dokumentacije koja pokazuje poslovanje bivšeg ministra zdravlja Milovana Bojića.

Milovan Bojić je trenutno član Srpske radikalne stranke i lični lekar predsednika SRS Vojislava Šešelja. Nedavno je dao ostavku na mesto poslanika, a u parlament je umesto njega ušao Aleksandar Šešelj, sin predsednika SRS.

Bojić i račun u Švajcarskoj

Za vreme hiperinflacije, sankcija i ratova ’90-ih predstavnici vlasti Slobodana Miloševića, biznismeni bliski njemu i pojedinci izneli su iz zemlje nekoliko milijardi dolara. Ta suma koja nikada nije zvanično utvrđena kreće se od pet do 11 milijardi dolara. Jedan deo iskorišćen je za funkcionisanje države u vreme sankcija, a jedan deo je kroz razne sumnjive transakcije završio na privatnim računima na Kipru, ali i u Švajcarskoj.

Nakon 2000. na švajcarskim računima Milovana Bojića i još nekoliko funkcionera iz vremena Slobodana Miloševića pronađeno je devet miliona švajcarskih franaka.

Međutim, kako je pokazalo istraživanje Insajdera, iako su nadležne institucije nakon 2000. godine o švajcarskim računima imali razne dokaze i mogućnost da barem taj novac vrate u budžet svih građana Srbije oni to nisu uradili.

IZVOR INSAJDER
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here