Home POLITIKA Jeremiću potrebnija koalicija nego Jankovićevim biračima

Jeremiću potrebnija koalicija nego Jankovićevim biračima

SHARE

Ko će više profitirati od eventualne saradnje buduće Jeremićeve stranke i PSG Saše Jankovića

Stojanović: Obojica očišćena od “balasta” DS, u slučaju saveza Jeremić sigurno u gradskoj skupštini * Mladenović: Prihvatili su uloge koje su im dodeljene na osnovu rezultata predsedničkih izbora

Veću “korist” od eventualne saradnje na beogradskim izborima Pokreta slobodnih građana, Saše Jankovića, i buduće organizacije Vuka Jeremića imaće Jeremić, jer bi samostalno imao problem da uđe u gradsku skupštinu.

Ipak, nije toliko bitno da li oni lično mogu da se dogovore koliko je važno da li će biračko telo to prihvatiti na pravi način, kažu sagovornici Danasa, komentarišući moguću saradnju Jankovića i Jeremića, ko bi od nje imao više koristi u budućem političkom radu i koji su dodirni elementi njihovih političkih ideja osim opozicionog delovanja u odnosu na vlast.

Janković je najavio da će njegov Pokret uskoro potpisati sporazum s više opozicionih organizacija i partija, koji bi mogao da uključi i buduću organizaciju bivšeg predsedničkog kandidata Vuka Jeremića

Politikolog Boban Stojanović za Danas kaže da pitanje je da li će biti održani samo gradski izbori ili, kojim slučajem, i parlamentarni.

– Deluje mi da je Jeremiću potrebnija neka veća koalicije ako se radi samo o gradskim izborima. Ali u dugoročnijoj perspektivi možda i jedan i drugi tu mogu da profitiraju. Ako bi gledali u neku bližu budućnost, mislim da bi možda mogli da naprave sinergiju u smislu da bi mogli zajedno da privuku veći broj glasova. Obojica su “očišćeni” od nekog balasta koji nosi DS. Deluje mi da bi možda mogli da imaju dobar zajednički efekat, ali ne pretano velik. Ne u smislu da osvoje 30 odsto glasova, ali pozitivan pomak sigurno da – kaže Stojanović. On dodaje da bi Jeremiću saradnja donela izvesno mesto u gradskoj skupštini jer bi samostalno, makar u ovoj konstelaciji snaga, imao problema da u nju uđe.

loading...

Na pitanje gde vidi zajedničke stavove Jeremića i Jankovića, osim što su obojica opozicija Vučiću, Stojanović odgovara da antivučićevski stav definitivno jeste prva stvar na kojoj će se insistirati.

– Jeremić je najavio pravljenje stranke centra. Janković se generalno percipira kao vrsta građanskog pokreta. Jeremić je čak i rekao da je prirodno spajati i građanske, patriotske ili nacionalne ideje. To pozicioniranje Jeremića u centru ga ne udaljava previše od PSG. Može da bude problem malo desniji položaj Jeremića. On ima nešto što Janković nema, a to je da može da upliva u birače desno od centra. Pitanje je kako bi Jankovićevi birači reagovali na to. Ali mislim da ne bi preveliki broj Jankovićevih birača odustao od glasanja za tu koaliciju, jer je tu Jeremić – ukazuje Stojanović.

Prema njegovim rečima, Jeremić bi u budućnosti mogao da insistirati na spajanju građanskog i nacionalnog, ali pitanje je koliko je to realno.


– Pitanje je kako će reagovati na teme koje se budu otvarale, ali verujem da će insistirati na onome što može da ga otvori za saradnju sa građanskim partijama i pokretima što i mislim da je njegov cilj – zaključuje naš sagovornik.

Politikolog Nikola Mladenović ukazuje na to da se čini da su obojica prihvatili uloge koje su im dodeljene na osnovu rezultata predsedničkih izbora, pa stoga deluje da Janković kao lider opozicije mora načiniti prvi potez u pravcu potencijalne saradnje.

– Pitanje je koliko njihove stavove mogu prihvatiti drugi opozicioni akteri, jer ukoliko se planira zajednički rad, neophodno je uključiti kredibilne organizacije – ističe Mladenović.

Što se tiče efekta takve saradnje, odnosno ko bi od njih dvojice više dobio ili izgubio, naš sagovornik kaže da je pre svega bitno koji će izbori biti raspisani, zapravo da li će vlast zajedno sa beogradskim raspisati i vanredne parlamentarne izbore.

– Ukoliko su u pitanju samo lokalni izbori onda je možda korisnije za opoziciju da ide u jednoj koloni, ali ukoliko se paralelno održe i izbori za republičku skupštinu onda je logičnije da liste budu odvojene, jer u većoj meri dolaze do izražaja različite preference njihovih birača. Dakle, nije toliko bitno da li oni lično mogu da se dogovore koliko je važno da li će biračko telo to prihvatiti na pravi način – zaključuje za Danas, politikolog Nikola Mladenović.

 

Smisao u mirenju građanske i nacionalne opcije

 

Politički direktor Cesida Đorđe Vuković kaže da je teško proceniti i u ovom trenutku prognozirati koliko bi koristi bilo formirati koaliciju Jeremića i Jankovića. On smatra da je evidentan nedostatak efekta pozitivne sinergije, odnosno šanse da zbir dvojice bude veći od prostog zbira glasova dva politička aktera. Međutim, on ipak vidi smisao u takvoj saradnji. “Takav sporazum može biti pokušaj da se pomiri građanska sa nacionalnom opcijom. Zanimljivo mi je da se uporno pokušavaju zaobići političke stranke. Očigledno se izbegavaju oni koji su već na političkom tržištu, jer se u tim pričama ne nalaze DS, Dveri ili DSS. Ide se na dva lidera koji trenutno nemaju instituciju iza sebe, nemaju organizaciju. Meni je to lično čudno jer bi bilo logično da se razmišlja obratno, da se ide u koaliciju sa nekim ko može ponuditi ozbiljniju organizacionu mrežu. Ovo se može tumačiti kao pokušaj da se napravi nešto drugačije, lepo je baviti se nestranačjem, ali je upitna operativnost takvog bloka”, ocenjuje Vuković za Danas.

 

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here