Home POLITIKA Demokratska partija Albanaca traži hitno raspisivanje prevremenih izbora u Preševu

Demokratska partija Albanaca traži hitno raspisivanje prevremenih izbora u Preševu

SHARE

Predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa izjavio je danas da će ta partija uputiti pisani zahtev premijerki Srbije Ani Brnabić da u što kraćem roku, do sredine novembra, raspiše prevremene lokalne izbore u opštini Preševo, u kojoj je zbog neodržavanja sednica raspuštena Skupština opštine.

Mustafa je agenciji Beta rekao da DPA ostaje pri odluci da neće učestvovati u radu Privremenog organa opštine Preševo koga je imenovala Vlada Srbije, u kome je dobila mesto jednog od ukupno pet članova, ali da se sprema za prevremene lokalne izbore.

“Zakon o lokalnoj samoupravi vrlo dobro propisuje kako treba da izgleda i u kom sastavu treba da bude Privremeni organ neke opštine… Po zakonu DPA je trebala da dobije dva člana Privremenog organa u Preševu a ne jednog, kao i mesto predsednika tog tela, što se nije desilo”, rekao je Mustafa.

Mustafa je naveo da DPA neće učestvovati u radu Privremenog organa u Preševu zato što je dva člana i mesto predsednika tog tela pripalo Alternativi za promene, koja je nakon poslednjih lokalnih izbora imala 11 odbornika, dok je DPA tada osvojila najviše odborničkih mesta i imala je 14 odbornika.

“Postoji i činjenica da su iz Srpske napredne stranke (SNS) postavili jednog člana u Privremenom organu iako SNS nije imala nijednog odbornika u raspuštenoj skupštini. Kakva je to matematika i koji vid matematičara može to da obrazloži, da stranka koja nije imala nijednog odbornika po broju članova bude izjednačena sa strankom koja je imala najviše odbornika nakon lokalnih izbora”, rekao je Mustafa.

loading...

Vlada Srbije raspustila je Skupštinu opštine Preševo, koja je poslednji put zasedala 24. maja, i imenovala Privremeni organ 15. septembra, na osnovu zakona koji predviđa raspuštanje jedne Skupštine opštine u kojoj se sednica ne održava duže od tri meseca.

Odlukom Vlade Srbije za predsednika Privremenog organa imenovan je Šćiprim Arifi, lider Alternative za promene (AP), koji je nakon poslednjih lokalnih izbora 10 meseci bio predsednik opštine, kada je AP bio u koaliciji sa Partijom za demokratsko delovanje (PDD) Rize Haljimija, koja ima 10 odbornika u opštinskom parlamentu.

U martu ove godine PDD je promenila koalicionog partnera, umesto Alternative za promene u novu koaliciju je ušlo 10 odbornika koji su napustili Demokratsku partiju Albanaca, kao i tri odbornika Demokratske unije doline i Demokratske unije Albanaca, a tom prilikom je za novu predsednicu opštine izabrana Ardita Sinani, potpredsednica PDD, koja je na toj funkciji ostala do raspuštanja lokalnog parlamenta.

Zbog neslaganja sa imenovanjem članova Privremenog organa i PDD je ranije najavila da neće učestvovati u radu tog tela zato što i PDD smatra da je trebalo da dobije dva člana u tom telu, kao i mesto predsednika Privremenog organa, umesto što je joj je dodeljeno jedno mesto.

Izvor: Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here